Lunchtips

Ik krijg vaak de vraag “wat kan ik als lunch eten?” Diezelfde vraag stelde ik aan Ralf Moorman toen ik begon met de opleiding Trainer Hormoonfactor. Ik vond steeds salade of groente zo saai. Ralf  vroeg me toen “wat eet je nu dan voor lunch?” Een boterham met pindakaas dus. Iedere dag…. Dus hoezo afwisseling?

Tegenwoordig eet ik in het weekend broodjes maar de rest van de week lunch ik met groente. Hieronder enkele tips:

  • Soep: groentesoep, tomatensoep, champignonsoep, broccolisoep, Marrokaanse wortelsoep enz. Ik maak een grote pan en vries dan porties in.
  • Rauwkostsalade (kun je kant en klaar gesneden kopen). Omdat dit niet voldoende is varieer ik dit met een plak gehaktbrood, bananenbrood of groentebrood (recept binnenkort op mijn site), met wat zalm, garnalen of kip, met geitenkaas, olijven of wat je maar lekker vind.
  •  Roerbakgroente. Je kunt uit zoveel soorten kiezen dus wissel af. Dit maak ik ’s avonds klaar. Een grote zak van 400 of 600 gram, quinoa erbij of basmati rijst, zoete bataat of een stukje vlees wat je over hebt van de avond ervoor. Met kruiden kun je er smaak aan brengen. Door Aziatische groentemix meng ik wel eens een lepel pindakaas want dat vind ik nog steeds heel erg lekker. Ik eet dit koud de volgende dag maar je kunt het natuurlijk opwarmen.
  • Bananenpannenkoekjes of boekweitpannenkoekjes met fruit.
  • Omelet met oneindig veel variatie. Je kunt er roerbakgroente doordoen, champignons, spinazie, tomaten of vullen met restjes vegetarische paëlla.
  • Poké bowl: kook basmati of zilvervlies rijst en voeg toe wat je maar lekker vind of over hebt. Warm of koud, groente of fruit, vis of vlees het kan allemaal. Het ziet er leuk uit want het oog wil natuurlijk ook wat!

Hierboven heb ik 6 lunchtips gegeven die je alle 6 ook nog eens kunt variëren. Dat is een ander verhaal als elke dag een boterham met kaas, vlees of hagelslag. Je moet wel plannen. Als je de hele week werkt is het handig om van te voren wat in de diepvries te hebben en lunch te maken voor 2 dagen. Heb je weinig tijd dan kies je voor een makkelijke versie, heb je meer tijd dan kies je voor iets wat meer tijd kost. Je hebt dan al gauw 150 tot 200 gram groente binnen en de rest komt bij het avondeten.

“Waar een wil is is een weg” zei mijn moeder altijd. Je krijgt er zoveel energie voor terug dus gun het je zelf om lekker en gezond te lunchen.

Smakelijk en veel plezier met het klaarmaken.