Pompoen risotto

Pompoenen zijn familie van de courgette, komkommer en meloen. Ze zitten boordevol vezels, vitaminen, carotenen en anti-oxidanten. Daardoor zijn ze onder andere goed voor de darmen en ogen én ontstekingsremmend. Voeg daar nog wortel, ui, verse gember en kruiden aan toe en je hebt een lekkere supergezonde herfstmaaltijd.

Je kunt natuurlijk weer variëren met de groenten die je toevoegt en in plaats van risotto alles door zilvervliesrijst mengen. In dit recept heb ik spinazie toegevoegd maar champignons zijn ook lekker.
Wil je er vlees bij dan kan dat natuurlijk ook. Het is weer een basisrecept wat je naar eigen smaak kunt aanpassen.

Ingrediënten voor 6 à 8 personen

  • 400 gram risotto rijst
  • 1 flespompoen
  • 3 dikke winterwortels
  • een eetlepel vers geraspte of kleingesneden gember
  • 1 theelepel kerrie
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 grote gesnipperde ui
  • 3 à 4 blokjes tuinkruiden- of groentebouillon
  • verse spinazie of champignons (of allebei)
  • peper en zout
  • basilicum vers of gedroogd
  • olijfolie
  • wat (glutenvrije) ketjap
  • 1 theelepel ras el hanout

Bereiding

Snij de pompoen en wortel in kleine blokjes. De pompoen hoef je niet te schillen. Je kunt deze goed wassen. Wil je dat niet dan kun je met een dunschiller de schil eraf halen.
Zet de blokjes onderwater en voeg dan de bouillonblokken toe. Breng aan de kook en laat 5 à 10 minuten koken.

Bak ondertussen in olijfolie de gesnipperde ui en de geraspte gember. Voeg de kerrie en kurkuma toe. Voeg dan de risotto toe tot deze glazig is. Dan neem je steeds een grote lepel vocht uit de pan van de groente en voegt deze toe. Wacht tot het vocht is opgenomen voor je weer nieuw water toevoegt. Als de groente gaar is (na een minuut of 5 à 10) zet je deze uit en neemt steeds van dit water (bouillon) een schep wat bij de risotto komt. Je kunt dan ook de groente toevoegen beetje bij beetje. Let op; op de verpakking staat dat de risotto na ongeveer 20 minuten gaar is maar dat duurt echt wel langer. Blijf toevoegen tot het gaar is en geen bouillon meer opneemt.

De laatste 10 minuten voeg je spinazie of champignons toe. Breng op smaak met wat ketjap, peper en zout, basilicum en ras el hanout.

Ook hier is het weer uitproberen wat je lekker vind. Experimenteer gewoon een beetje. Zoveel mensen zoveel wensen dus maak het naar jou eigen smaak. Zolang er allemaal deze groente in zit en verschillende kruiden is het een feest voor jouw lijf.

Risotto is erg vullend. Zorg er wel voor dat de groenten overheersen. Je ziet vaak risotto waar hier en daar een stukje groente in zit. Het is beter om de verhouding andersom te doen. Veel groente met hier en daar risotto.

Smakelijk eten!