Spaghetti Bifteki
Wat is bifteki?
Bifteki is een Griekse naam voor burger. Eigenlijk is dit recept soutzoukakia. Ik had er nooit van gehoord maar dat zijn dus kleine balletjes in tomatensaus. Zelf ik heb dit recept gekregen van een kokkin in ons hotel in Kreta. Zij noemde het bifteki, dus ik ook. Nu moet ik erbij zeggen dat zij alleen Grieks sprak en ik niet dus het zou zo maar kunnen dat ze voor het gemak dit gerecht zo genoemd heeft.
Het recept
Ingrediënten voor de bifteki (6 personen):
- 1 kilo rundergehakt
- 1 grote ui gesnipperd
- oregano
- peterselie
- 2 kruiden- of groente bouillonblokjes
- zout
- 1 ei
- olijfolie
- 150 à 200 gram paneermeel
Ingrediënten voor de saus:
- 2 blikken tomatenblokjes
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 schepje suiker (altijd bij tomatensaus toevoegen om het minder bitter te maken)
- olijfolie
- 2 teentjes knoflook
Overige ingrediënten:
- spaghetti (wit of volkoren als je gezonder wilt eten. Of spirelli van courgette. Je kunt dit ook half om doen)
- salade of groente apart serveren
Bereiding:
Meng alles voor de bifteki en draai hier kleine balletjes van. De hoeveelheid oregano en peterselie is naar eigen smaak. Je mag hier best royaal mee zijn. Uitproberen maar weer.
Bak de balletjes aan in de olijfolie. Als deze zijn aangebraden kun je het water voor de spaghetti opzetten. Als je spirelli maakt van courgette dan kun je deze apart in een pan met olijfolie aanbraden.
Voor de saus pers je de knoflook en braad deze in olijfolie in een aparte pan. Voeg de tomatenblokjes en puree toe met het schepje suiker. Als het goed warm is voeg je de balletjes toe. Laat dit klein sudderen totdat de spaghetti gaar is. Laat de balletjes minimaal 10 minuten in de saus pruttelen.
Serveer met salade of groente naar eigen smaak.
Smakelijk eten!