Wortelmuffins

Bij de lunch of als tussendoortje

Op internet vind je oneindig veel recepten. Ik lees deze voor inspiratie en maak dan een combinatie die ik lekker vind.

Wortelmuffins vind je ook in allerlei variaties met allerlei verschillende meelsoorten. Ikzelf vind amandelmeel erg kostbaar dus vervang deze. Onderstaande meelsoorten kun je dus vervangen door wat jezelf lekker of betaalbaar vind.

Verder zit er natuurlijk wortel in wat het een zoete smaak geeft. Verwacht echter niet de smaak van gewone muffins met suiker want die zijn écht zoet. Je kunt in veel recepten stukjes pure chocolade verwerken. Pure chocolade (> 70%) bevatten weinig suiker en veel cacao, een goede antioxidant.
Deze muffins zijn gezond doordat er banaan, wortel en walnoten in zitten. Voedzaam en verzadigend. Dus ook goed te combineren met de lunch.

Ingrediënten:

  • 50 gram boekweitmeel
  • 50 gram havermoutmeel (havermout kun je zelf malen)
  • 50 gram speltmeel
  • 2 rijpe bananen
  • 150 gram geraspte wortel
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels honing
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel speculaas- of koekkruiden
  • 100 gram walnoten
  • eventueel wat kleine brokjes pure chocolade
  • snuf zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°. Mix de eieren, honing, en snuf zout op de hoogste stand totdat het dik en romig is. Neem hier de tijd voor. Voeg alle meelsoorten en kruiden toe en mix nog eens goed. Voeg dan de gepureerde bananen en de geraspte wortel toe en spatel dit om. Op het laatst voeg je de gehakte walnoten en stukjes pure chocolade toe.

Vul de muffinvormpjes goed en bak ze 15 minuten op 200°. Prik na 15 minuten met een satéprikker om te kijken of ze gaar zijn. Als er geen deeg aan plakt zijn ze gaar. Zo niet dan bak je ze nog 5 minuten.

Je kunt ze natuurlijk versieren met roomkaas of dikke yoghurt met wat wortelrasp erop. In dat geval kun je ze het beste direct eten. Als je ze wil bewaren versier je ze beter niet.

Wortelmuffins www.onderonsjevenlo.nl

Smakelijk!