Eczeem

Als klein meisje had ik veel last van eczeem. Het begon in de knieholtes, en op mijn voeten. Het werd steeds erger. Vaak sliep ik op mijn buik zodat ik mijn voeten tussen het matras en het bed kon stoppen en schuurde mijn voeten op die manier tegen de jeuk. Tot bloedens toe.

Mijn moeder probeerde alles en ging met mij van de ene wonderdokter naar de andere. In de wachtkamers hingen dan vaak bedankbriefjes omdat hij die mensen geholpen had. Maar helaas, niets hielp bij mij. De klei niet, de paarse lak die ik erop smeerde niet, de pillen en de zalfjes niet. Er werd dan ook vaak gezegd dat ik erover heen zou groeien.

Als tiener kreeg ik het ook op mijn handen en gezicht maar toch verdween de eczeem toen ik rond de twintig was.

Jaren later, ik had toen al  kinderen, kwam het echter terug. Ik ben toen zelf op zoek gegaan en ontdekte dat voeding veel kon doen. Dat was voor mij het begin van een nieuwe passie en later ook van een nieuwe carrière. Mijn eczeem verdween, en mijn huid werd mooi, glad en rustig. Maar ook mijn opgezette buik die ik iedere avond had verdween. En mijn tandvlees bloeden. Wat ik er voor terug kreeg was energie! Heel veel energie. Ik voelde me fit en gezond en besefte dat er met voeding heel veel winst te halen is.

Tegenwoordig weet ik dat het niet alleen de voeding is maar de algehele leefstijl. Ons lichaam is een perfect stukje natuur en als je dat goed behandeld wordt je daar vaak voor beloond met een energiek en gezond lichaam. Natuurlijk is er geen garantie voor de toekomst maar het heeft wel degelijk veel invloed. Het belangrijkste wat ik mensen wil meegeven is dat je zelf veel kunt doen. Of het nu eczeem is of een andere aandoening. Veel klachten en ongemakken kun je wegnemen door gezonde voeding en leefstijl.

Wat is eczeem

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. De huid is dan vaak schilferig, rood en jeukt.  Je ziet eczeem vaak bij baby’s van enkele maanden waarbij eczeem na enkele jaren kan verdwijnen. Bij volwassenen is het meestal chronisch.  Dit wordt constitutioneel eczeem genoemd.

Je kunt ook contacteczeem hebben. Dit is een allergische reactie bij aanraking van een bepaalde stof.

Wat zijn de klachten?

Eczeem kan pijnlijk zijn, vooral als de huid is open gekrabd, en het jeukt heel erg. Voor veel mensen zijn de emotionele klachten groter dan de lichamelijke ongemakken. Andere mensen weten vaak niet wat eczeem is en willen je niet aanraken of vinden het “vies” uitzien. Vooral kinderen hebben daar mentaal last van. Eczeem ontstaat vaak op zichtbare plekken zoals handen en gezicht.

Oorzaak

De slijmvliezen van de darmen, longen, neus  en huid zijn immunologisch met elkaar verbonden. Dat betekent dat ze als het ware met elkaar kunnen communiceren. Mensen met eczeem zijn vaak ook gevoelig voor astma en andersom.

Je darmen hebben een enorm oppervlak. De cellen in de darmwand zorgen ervoor dat er geen ziekte verwekkende stoffen of giftige stoffen door de wand kunnen. Zij zijn de politie van je immuunsysteem. Als dit echter niet goed werkt en de stoffen wel door de wand in het bloed komen moet het afweersysteem elders aan de slag. Dit kan klachten geven aan de huid, longen en neus.

Wat kun je doen?

Om eczeem aan te pakken is het verstandig om bij je darmen te beginnen. Wat stop je erin en hoe is de conditie en gezondheid van je darmen. Als je de gezondheid van de darmen aanpakt zul je merken dat er veel “vage” klachten verdwijnen. Ook energie die het lichaam niet nodig heeft om jouw lichaam te genezen of te herstellen komt dan vrij voor andere dingen.

Zalf met of zonder cortisonen en lichttherapie zijn vaak methoden om de symptomen te verminderen. Helaas gaat eczeem daar niet definitief mee weg.  Om eczeem te bestrijden is het beter de oorzaak aan te pakken. En dat begint met je darmen, je voeding en je leefstijl.