PCOS

PCOS, wat zijn de symptomen, de gevolgen en wat kun je eraan doen. Dat zijn dan de lichamelijke aspecten. Mentaal kan PCOS ook een behoorlijke impact hebben. Dit mag niet vergeten worden.

PCOS is een syndroom. Dat betekent dat het geen ziekte is maar een optelsom van symptomen.

Symptomen:

  • Cysten op de eierstokken
  • Geen of onregelmatige menstruatie
  • Klachten door een verhoogd testosteron; acne, overbeharing, haaruitval of overgewicht.

Heb jij meerdere symptomen dan kun je bij de gynaecoloog een onderzoek laten doen of je meerdere vochtblaasjes op de eierstokken hebt. Normaal gesproeken groeit één ei blaasje uit in de eierstok. Bij PCOS  groeien meerdere ei blaasjes (follikels) uit. Helaas worden deze dan niet groot genoeg om een eisprong te krijgen.

In veel gevallen van PCOS is er sprake van insuline resistentie.

Symptomen van insulineresistentie

  • Gewichtstoename bij het eten van koolhydraten
  • Vermoeidheid en energiedips na het eten van maaltijden met koolhydraten
  • Voornamelijk dikker worden op de love handles
  • Sterke drang naar zoetigheid

Insulineresistentie verstoord de hormoonbalans. Stress verstoord ook de hormoonbalans. Heb je veel cortisol (het stress hormoon) in je lichaam dan is er ook sprake van een hoog insuline niveau.

Gevolgen PCOS:

  • Verhoogd risico op diabetes 2
  • Hoge bloeddruk
  • Hart- en vaatziekten
  • Broze botten

Mentale impact van PCOS

Vrouwen met PCOS hebben niet alleen de lichamelijke klachten. Ondanks alle goedbedoelde berichten dat het innerlijke belangrijker is dan het uiterlijk blijft dit toch heel veel invloed hebben op iemands zelfvertrouwen en gevoel. Je zult maar last hebben van acne, je haar zien uitvallen of kale plekken op je hoofd vinden. Je zult maar overgewicht hebben, skintags op je gezicht hebben of last van overbeharing. Dit doet iets met je.

En wat als je een kinderwens hebt. Maar jouw menstruatie komt niet op gang. Natuurlijk zie je dan iedereen met een dikke buik of kinderwagen lopen. Ook hier krijg je weer goedbedoelde adviezen, zoals “je bent er teveel mee bezig”. Adviezen waar je echt niet op zit te wachten en je vaak meer verdriet doen dan dat het helpt. Praat erover en maak duidelijk wat het met je doet. Het is dan misschien niet levensbedreigend maar het heeft een grote invloed op je leven en daar mag zeker aandacht voor zijn.

PCOS? En nu?

Bij de artsen wordt vaak aangeraden af te vallen en kun je hormoonbehandelingen krijgen als je graag zwanger wilt worden. Echter veel vrouwen met PCOS hebben geen overgewicht. En je wilt het risico van zwangerschapssuiker of later diabetes 2 ook klein houden.

Leefstijl

Leefstijl is natuurlijk niet het antwoord op alles en ook dit geeft geen garantie voor de toekomst. Het heeft wel heel veel invloed en kan klachten verminderen of voorkomen.

Voeding

Om te beginnen is het goed om geen snelle suikers te eten. Dit zijn de koolhydraten die bijvoorbeeld in wit brood, witte rijst en rijstwafels zitten. Neem volkoren brood, zilvervliesrijst en als je rijstwafels eet combineer dit dan met eiwit of vet. Dan wordt de bloedsuikerspiegel niet met pieken belast.

Weet je niet goed wat nu wel of niet goed is in jouw situatie, schakel dan een vitaliteitscoach of diëtiste in.

Beweging

Krachttraining zorgt voor meer spieren wat weer zorgt voor meer insuline receptoren. Dat zijn een soort sleutels die zorgen dat de glucose in de cellen terecht kan komen. Krachttraining zorgt ook voor een verhoging van testosteron wat weer gebruikt kan worden om geslachtshormonen van te maken als het lichaam dit nodig heeft.

                              Ontspanning

Stress betekent niet dat je heel zenuwachtig en gespannen door het leven springt. Stress is mentaal maar ook psychisch. Dus als je ongezond eet is dit voor het lichaam stress. Sport je 5 keer per week zonder het lichaam kans te geven op herstel dan is dit stress. En presteer je beter onder druk dan betekent dat dat je alleen kunt functioneren als je cortisol spiegel hoog is. En dat is ook ongezond.

Val jij in slaap voordat je het kussen hebt geraakt? Dan ben je uitgeput. Kun je niet inslapen dan heb je te veel cortisol en te weinig melatonine in je lichaam. Knap je af of val je in slaap als je even niks doet? Dan ben je te ver gegaan. Je negeert signalen of hebt het niet meer in de gaten. Jouw lichaam wel! En geeft dit aan. En blijft de signalen steeds versterken door klachten op te bouwen totdat het je dwingt om rustiger aan te doen. Laat het niet zover komen. Luister eens goed naar dat slimme lijf van je door te voelen en niet te redeneren.

PCOS en nu?

Vooral voor vrouwen die graag zwanger willen worden is PCOS een hele mentale belasting. Je kunt gelukkig zelf actie ondernemen en hoeft niet af te wachten. Start met je voeding, beweging en kijk eens kritisch naar je stress of ontspanning. Dat betekent dus ook keuzes maken.

Als je zwanger wilt worden is elke maand er eentje en dus wil je misschien heel snel resultaten. Als je je leefstijl wilt veranderen kun je dit toch het beste rustig aan doen met kleine stapjes. Anders val je heel snel weer terug in het oude patroon. Vervang ongezonde voeding langzaam door gezonde, verminder koffie en alcohol, bouw het sporten rustig op. Alles wat je nu investeert is voor de rest van je leven. Zodat je als je zwanger wordt er ook echt van kunt genieten. Zodat je kindje en jijzelf gezond door het leven kunnen zonder vervelende klachten.

Wil je begeleiding vul dan het contact formulier in. Dan bespreken we samen of begeleiding jou kan helpen, lichamelijk en mentaal!

Bronnen: De Hormoonfactor – Ralph Moorman