Ratatoulli

Scoor vitamines, mineralen en punten!

Heren, willen (of moeten) jullie een keer koken voor het gezin of je partner. Dan scoor je hier punten mee. Het is makkelijk, lekker en gezond. Je kunt het naar eigen smaak maken. En kinderen vinden de kleurtjes mooi.

Een hele berg groente die je zelf lekker vind met de kruiden waar je van houd. Lekker met zilvervliesrijst, basmatirijst of zwarte rijst. Witte rijst heeft geen vliesje en daardoor minder B-vitaminen, E vitamine, mineralen en vezels. Witte rijst bevat veel snelle suikers die de bloedsuikerspiegel snel verhogen. Afgekoelde rijst bevat resistent zetmeel dat voedsel is voor de dikke darmbacteriën dus heb je rijst over dan kun je dat bij de lunch eten.

Groenten bevatten vitaminen, mineralen en vezels!

Ingrediënten (wil je meer ratatouilli dan neem je natuurlijk meer groenten)

  • courgette
  • aubergine
  • rode paprika
  • groene paprika
  • tomaten blokjes
  • wortel
  • kruiden: peper, zout, basilicum, oregano of gemengde Italiaanse kruiden
  • ui en knoflook

Vind je iets niet lekker dan doe je het er niet in. Vind je iets anders wel lekker dan doe het erbij. Heb je nog saus over bijvoorbeeld de tomaten-paprika saus, dan kun je dat er ook bij doen.

Hoe maak je het?

Snij alle groenten in ongeveer gelijke stukken. Braad in olijfolie de ui en knoflook. Voeg dan alle groenten en kruiden toe en laat het ongeveer een half uur sudderen. Proef of het lekker gaar is en of er nog wat kruiden bij moeten.

Het is een heel simpel gerecht. Het enige werk is de groenten snijden. Zet een muziekje aan, schortje voor en snijden maar. Je kunt er gewoon een feestje van maken. Tijdens het sudderen maak je de tafel gezellig en begint de spijsvertering al voor te werken vanwege de geuren. Het water wat in de mond loopt is hier een voorbeeld van. In de maag en darmen worden ook al voorbereidingen getroffen en daardoor wordt alles beter verteerd. Na deze maaltijd heb je geen last van een zwaar en vol buikgevoel of oprispingen.

Wil je wat meer dan alleen groenten? Voeg dan een stukje vlees, vis of kip toe.

Smakelijk en gezellig eten!

Bronnen: vriendinnen en eigen aanpassingen