Een gezonde en lekkere eiersalade

Deze eiersalade smaakt zo anders als de traditionele eiersalade maar is zó lekker. En je krijgt gewoon heel veel goede stoffen binnen.

Eieren zit vol met goede voedingsstoffen waaronder selenium, biotine, vitamine B12, jodium en  vitamine A en D. Ze hebben ook stoffen die als antioxidant werken en de ogen vitaal houden. De verhouding van LDL en HDL blijft vrijwel ongewijzigd door het eten van eieren en daarom heeft een ei per dag geen ongunstig effect op ons lichaam.

Eieren zitten vol vetten en eiwitten en weinig koolhydraten en dat geeft een verzadigd gevoel. Goed dus voor mensen die willen afvallen (een ei bevat Kcal 77) en die insulineresistentie of diabetes 2 hebben.

Kurkuma werkt tegen alzheimer, diabetes 2, aderverkalking, het prikkelbaredarmsyndroom en diverse ontstekingsziekten. De werking wordt versterkt door piperine, een stofje dat in zwarte peper zit.  Curcumine is een stof dat oplosbaar is in vet daarom kun je dit het beste in vetrijke maaltijden verwerken.

Zwarte peper is onder andere goed voor spijsverteringsproblemen, ontstekingen en kramp. Het versterkt niet alleen de werking van kurkuma maar ook van vele andere medicinale stoffen die in het voedsel zitten en past in veel gerechten. (ook lekker op avocadospread!)

Wat heb je nodig voor één persoon:

  • 2 eieren
  • 1 theelepel kerrie
  • ½ theelepel kurkuma
  • beetje citroengras
  • klein scheutje (glutenvrije) ketjap of tamari
  • beetje zwarte peper
  • kokosmelk

Bereiding

Kook de eieren en laat ze afkoelen. Prak ze fijn en voeg alles toe behalve de kokosmelk. Als je alles door elkaar hebt gemengd voeg je net voldoende kokosmelk toe totdat het de goede dikte heeft. Je kunt natuurlijk kruiden toevoegen naar smaak of minder nemen van iets als je dat lekkerder vind. Wil je wat meer pit dan kun je er wat gemalen chili bijdoen. Hou je van komijn of koriander dan kun je dat ook toevoegen. Maar geen mayonaise en geen zout.

Serveer het met een wat peterselie of rucola. Wil je dit ’s avonds serveren bij de hapjes dan maak je natuurlijk gewoon meer. Je kunt dit op schijfjes komkommer serveren of als vulling gebruiken in geroosterde paprika.

Smakelijk!

Bronnen: Juglen Zwaan: De Voedingswijzer
Rineke Dijkinga: alles draait om je hormonen