Dat gezeur over stress, ik krijg er stress van!

chronische stress

chronische stress

Er zijn veel berichten over de 24 uurs economie en de stress die we hebben. Vooral de chronische stress. Omdat dit allemaal abstract is, nu eens een blog over de concrete gevolgen van chronische stress. Met dank aan het boek van Janneke Wittekoek die heel duidelijk beschrijft wat het met ons lichaam doet. Zij is cardiologe en vooral betrokken met de vrouwen (harten). Haar boeken zijn een echte aanrader.

Concrete gevolgen van chronische stress

Even in een notendop; je hebt acute stress (schoonmoeder staat onverwacht aan de deur). Jouw lichaam wil vluchten of vechten (of bevriezen) en zorgt dat dit mogelijk is door eerst adrenaline en daarna cortisol aan te maken. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten open gaan staan zodat het hart, de longen en de spieren meer zuurstof krijgen. Je ziet scherp, ruikt goed en bent klaar voor de vlucht of de aanval.

Voortplanting of spijsvertering is op dat moment niet prioriteit één, dus komt op een laag pitje te staan. Prima voor een korte tijd.

Maar dan wordt het chronisch. Al die tijd heb je geen zin in sex, want voortplanting is niet aan de orde. Al die tijd staan jouw darmen op lage activiteit of staan zelfs stil, want spijsvertering is geen prioriteit. Dat betekent dat je op den duur darmklachten kunt krijgen zoals obstipatie en een opgeblazen gevoel. Maar ook huidproblemen zoals eczeem of acne kunnen hiervan een gevolg zijn.

Bij chronische stress  gaan de aderen niet openstaan maar verkrampen. Het cortisolgehalte blijft hoog. De bloeddruk gaat omhoog, wat ook nog eens een extra druk op de aderen veroorzaakt. En het hart werkt zich kapot om het maar allemaal te voorzien van voeding en zuurstof. Letterlijk, als het maar lang genoeg duurt!

Extra risico’s

Heb je een hoge bloeddruk? Heb je een hoog cholesterolgehalte? Heb je diabetes of een auto-immuunziekte? Dan loopt de kans op beschadiging van aderen en hart nog eens op. De kleine bloedvaten rond het hart verkrampen en kunnen op den duur beschadigen. Door een hoog cholesterol kunnen aderen dichtslibben.

Het dichtslibben van aderen

Roken, ongezonde voeding, te weinig beweging en stress beïnvloeden bloedvaten en hart dus negatief.

Het grootste gevaar

Het grootste gevaar is dat je het eerst niet merkt. Net als bij een hoog cholesterol of bij suikerziekte merk je er in het begin niets van. Maar als de klachten komen sta je al met 3-0 achter. Ook het ouder worden betekent dat je lichaam meer tijd nodig heeft om te herstellen en de aderen  flexibiliteit verliezen. Ze worden stugger en herstellen niet zo snel.

Leuk dat we allemaal ouder worden maar nog leuker als je dan vitaal en zonder zakken vol medicijnen door het leven kunt gaan. Ondanks dat er zoveel aandacht aan wordt besteed en eigenlijk iedereen weet hoe ongezond we leven, doen we er liever niet te veel aan.

Het goede nieuws!

Het goede nieuws is dat stoppen met roken, bewegen, gezonde voeding en ontspanning ook weer een hele positieve invloed hebben op de gezondheid. In het algemeen maar dus ook op hart en bloedvaten.

Pak je chronische stress aan, dan gaat jouw spijsvertering weer aan de slag. Gezonde darmen zorgen voor een gezond lijf en een mooie huid (ik bedoel maar, hier zijn we misschien iets gevoeliger voor, het uiterlijk!). Beweeg je dan ook nog (en dan bedoel ik niet van houding veranderen op de bank, maar echt bewegen en sporten), en eet je gezond, dan knap je lichamelijk en mentaal op. Zelfs als je denkt dat je gezond bent, zul je merken dat dit heel veel voordeel heeft en je meer energie hebt als ooit tevoren.

De gezondheidszorg

De gezondheidszorg kan het niet meer aan. Vanwege het tekort aan personeel, en vanwege een tekort aan geld. Dus je kunt niet je kop in het zand steken en verwachten dat de gezondheidszorg het straks wel even oplost met een pilletje of een operatie. Ondanks  de technieken die steeds beter worden en we steeds meer kunnen, hebben we óf het geld niet óf de mensen niet die dit kunnen toepassen. En dan wordt het wel een heel groot probleem voor diegene die ziek zijn.

Neem je verantwoordelijkheid

Neem verantwoordelijkheid voor jouw leven en jouw lichaam. Negeer signalen van het lichaam niet. Eet gezond (80% gezond en 20% gezondigd), beweeg zoveel mogelijk en neem rust. Zeg “nee” als je agenda te vol wordt OOK ALS ALLES ZO LEUK IS. Want ook van leuke dingen kun je teveel hebben.

Een goede planning laat ruimte voor spontane acties!

Wandel, fiets, zwem, dans, het maakt niet uit maar kom van de bank of stoel af.
Geef jouw ogen en hersenen rust en leg mobiel of laptop weg.
Zet de tv uit en neem even rust. Geen prikkels al is het maar een half uurtje per dag.

Check af en toe de bloeddruk, het cholesterol en de suikerwaardes. Meten is weten maar luister vooral naar jouw lichaam en jouw gevoel.

Klachten, het hoort er niet bij

Het lichaam spreekt!

Jouw lichaam wil jou iets zeggen. Bijvoorbeeld dat je rustiger aan moet doen (hoofdpijn), dat je gezonder moet eten (maagzuur of opgeblazen gevoel) of dat je op tijd naar bed moet gaan (moe).
Dit zijn alleen voorbeelden. Klachten kunnen natuurlijk ook andere oorzaken hebben.
Het gaat erom dat je luistert, zoekt wat de oorzaak is en daarmee aan de slag gaat. Je kunt blijven doorfietsen met dunne banden maar er komt een moment dat je met een kapotte band aan de kant van de weg staat. En als je pech hebt is dat niet net voor jouw huisdeur maar ver weg en regent het pijpenstelen.

Je bent gewaarschuwd

Achteraf zeggen mensen vaak dat ze bepaalde klachten hadden. Het waren waarschuwingen. Maar die nemen we pas serieus als we er zoveel last van hebben dat we ze niet meer met een pilletje kunnen onderdrukken. Of als we bang worden.
Negeer het dus niet. Wacht niet op de wake-up call. Luister ook naar kleinere ongemakken. Je hoeft natuurlijk niet bij elk pijntje alarm te slaan maar ben je er wel bewust van. Krijg je regelmatig dezelfde klachten of worden ze erger ga dan eens voor jezelf na waar het vandaan komt.

Negeer of beheer

De definitie van beheer is: “de zorg en verantwoordelijkheid hebben voor iets”.
Negeer je klachten of signalen? Accepteer dan de gevolgen.
Beheer je klachten of signalen? Ga dan aan de slag met jouw gezondheid. Je krijgt er enorm veel voor terug!

Bron: “De hart-hoofd connectie”- Dr Janneke Wittekoek
“De Hormoonfactror”- Ralph Moorman