Hoofdtaken of bijzaken

ofwel hoe voorkom ik stress en tijdsdruk?

Persoonlijk heb ik er een handje van om bijzaken in hoofdtaken te veranderen. Bijvoorbeeld: ik krijg het ineens in mijn hoofd om een zolder of kast op te ruimen. Dit moet niet, niemand vraagt erom maar het lijkt me tijd om dat eens aan te pakken. Handig is dan om eerst dat te doen wat wel moet om vervolgens de tijd die over is voor dat nieuwe plan te benutten. Maar nee, zo verstandig ben ik niet. Ik laat alles liggen totdat mijn bijzaak ofwel de zolder of kast klaar is.

Op zich nog niet zo’n probleem, ware het niet dat ik dan erg onrustig wordt en op het laatste moment nog moet rennen om de hoofdzaken als nog klaar te krijgen.

Ook met hobby’s heb ik die neiging. Een leuke legpuzzel? Zeker leuk maar dan wil ik hem ook af hebben. Een leuke trui of spencer breien. Heerlijk. Maar volgende week wel erg leuk om aan te doen op een verjaardag dus elke minuut “lekker” zitten breien. Totdat ik er kramp van in mijn schouders heb.

Mijn punt is….

Wat we allemaal veel doen is taken uitstellen totdat ze urgent zijn. Niet omdat we geen zin hebben maar omdat we het verschil niet maken tussen echt belangrijk en niet echt belangrijk. Daarbij komt nog dat we heel veel belangrijk vinden. Je kunt taken verdelen in 4 groepen:

urgent             

belangrijk           

niet belangrijk           

helemaal niet belangrijk

Oké, we nemen een voorbeeld. Breien is totaal niet belangrijk. Puzzelen ook niet. Wel heel leuk. Zit dus in de laatste categorie. Een zolder opruimen is ook niet belangrijk. Eten koken wel. Werken ook.

Maar stel nu dat je altijd blijft rennen en de druk zo hoog is dat je niet meer kunt en in een burn-out terecht komt. Dan is puzzelen en ontspannen wel heel belangrijk en schuift het op. Of stel ik heb de hele dag gewerkt, zittend in de praktijk en aan de laptop. Dan is het toch ineens heel belangrijk dat ik een stuk ga lopen, ofwel beweeg in de frisse lucht.

Bepaal dus eens goed voor jezelf wat voor jou belangrijk is. Met de nadruk op “jou” omdat je kinderen misschien andere dingen belangrijk vinden, jouw partner of werkgever andere dingen belangrijk vinden maar jij bepaalt wat voor jouw belangrijk is. Werken, ontspannen, of in het grotere geheel; carrière maken, of je gezin, of je gezondheid.

Dus?

Ja daar is die weer. Keuzes maken! Daar draait het om. Je kiest wat jij belangrijk vind en plaatst dat in het hokje “belangrijk”. Is dat voor mij op sommige dagen puzzelen, dat zet ik de radio aan, maak een heerlijke kop thee of koffie, en ga lekker puzzelen. Zijn dat mijn cliënten, dan ga ik met de laptop aan de slag of ben in mijn praktijk. Maar ik bepaal.

Wat heel belangrijk is: niet alles is belangrijk!  Want als alles belangrijk is, is niets belangrijk.
Lees hier niet zomaar overheen. Denk er eens over na. Je kunt niet alles even belangrijk vinden!

Speciaal voor jonge mensen

De jonge mensen hebben het extra moeilijk omdat er heel veel keuzes zijn. Het begint al met school. Iedere opleiding verleid je met mooie stages in het buitenland. Er zijn heel veel opleidingen. En heel veel landen waar je naartoe kunt reizen. En heel veel sporten die je kunt doen. En heel veel winkels waar je kunt kopen. En ga zo maar door. Maar je kunt het niet betalen of niet managen want ook jonge mensen hebben maar zoveel energie, geld en tijd.

Neem de tijd

Veel jonge mensen leven alsof ze voor hun dertigste de hele wereld gezien moeten hebben en voor er kinderen komen een huis voor de rest van hun leven klaar moeten hebben. Inclusief tuin, vakanties, auto enzovoort. Maar je kunt ook kiezen om klein te beginnen en door te groeien. Net zoals met je carrière. Je kunt gewoon langzaam op de ladder klimmen. Is veel minder stressvol als te springen. En het leuke is dat je onderweg van elke stap kunt genieten. Met grote sprongen zie je niet wat je overslaat, je geniet niet van het succes en bent doodmoe als je bovenaan komt.

Ervaring

Uit ervaring weet ik dat je dingen niet echt ervaart, meemaakt, bewust van bent of van geniet als je jezelf voorbij loopt. En dan ben je ineens een levensfase verder en heb je dit niet beleefd. Je hebt geleefd, overleefd maar niet beleefd. Dat is echt jammer want gisteren komt niet meer terug. Je hebt alleen nog herinneringen van gisteren. Je kunt je ook verheugen op morgen of je zorgen maken of je alles wel af krijgt morgen.

Tot slot, de woorden van een wijze rijpe (lees 59 jarige) vrouw

Kies bewust. Waar gaat het nou eigenlijk om? Uiterlijk, succes, geld, rennen, hollen en stressen. Of toch iets anders. Ga een stuk lopen of pak een bakje koffie en denk er eens rustig over na. Neem er de tijd voor. Als je je tijd nuttig en efficiënt wilt indelen doe dan eens niks. Geniet van het “zijn”.

Ik mocht van mijn moeder vroeger 1 keer per jaar een baaldag nemen ofwel me ziek melden van school zonder echt ziek te zijn. Dat was eigenlijk een wijze les. Voel je niet schuldig als je eens een “baaldag” neemt en niet doet wat je moet doen. Niet dat je je ziek moet melden op het werk maar neem eens een verlofdag van werk of huis of gezin en doe wat je wilt.

Ik wens iedereen rust toe. Doe een stapje terug, schakel een versnelling terug en haal diep adem. De dag gaat toch wel voorbij, vraag is of je hem hebt beleefd. Want gisteren is voorbij en komt nooit meer terug!