Het reproductiegetal voor positiviteit

Mijn  dochter heeft onlangs afscheid genomen van haar werk als manager en werd verrast met een boek vol brieven en kaarten van de medewerkers waarmee ze gewerkt had. Het viel me op dat veel mensen haar bedankte voor de persoonlijke aandacht, voor haar inzet en wat dat teweeg had gebracht. Mensen waren uit hun comfortzone gehaald, hadden nu iets bereikt wat ze eerst niet durfden of voelde zich gewaardeerd en gezien. Ik stond er van versteld (en was natuurlijk ook heel trots) dat één persoon zoveel mensen positief kan raken. En toen moest ik aan dat reproductiegetal denken.

Reproductiegetal COVID-19

Sinds maart dit jaar horen we dagelijks de nieuwtjes en feiten van de Corona crisis ofwel het COVID-19. Besmettingen, opnames, IC ‘s, sterfgevallen en nieuwe regels. Daar wordt ook vaak gesproken over het reproductiegetal.

Als dit getal 1 is betekent het dat iemand met het Coronavirus één ander persoon besmet. Als dit cijfer 3 is besmet hij 3 personen. Die 3 personen besmetten weer ieder 3 andere en zo gaat het razendsnel door. Het reproductiegetal van Corona willen we laag houden.

Een vorm van omdenken?

Dit effect kan volgens mij ook in de positieve zin werken. Vrolijke mensen met positieve energie steken andere mensen vaak aan. Als iemand met oortjes in op de fiets mee zit te zingen zie je de mensen die dat zien vaak glimlachen. En als je een leuke lachfilm kijkt voel je je daarna ook vrolijk.

Wat als…..

Wat als  mensen ook weer andere mensen motiveren en aandacht geven. Als we allemaal buiten ons eigen kringetje andere mensen positief benaderen en luisteren. Echt luisteren. En die mensen doen dat weer bij andere mensen. Een reproductiecijfer van 2 zou al heel wat zijn.

Ik heb echt niet de illusie dat we allemaal vrolijk zingend rondhuppelen en eerlijk gezegd zou ik daar ook niet blij van worden maar we zijn wel veel met onszelf bezig. En als we iets meer energie steken in de mensen om ons heen en wat vriendelijker zijn, hartelijk of begripvol in plaats van oordelen hebben en iedereen afkraken of de rug toekeren, kunnen we zeker bijdragen aan een mooiere wereld.

Het klinkt een beetje als een rede van Miss World. “Vrede op aarde en iedereen gelukkig”. Dat is niet realistisch en we hoeven ook niet allemaal altijd gelukkig te zijn. Het leven is hard, niet eerlijk en niet makkelijk. Juist daarom is het zo belangrijk dat we ook allemaal voor elkaar zorgen. Al is het maar een beetje.

Ik ga ervoor…..

Ik ga dus voor een Positief Reproductie Getal van 2. Om te beginnen. En ik roep iedereen op om hetzelfde te doen. Je hoeft niet eens bewust te zoeken maar wel bewust te handelen. Als je met iemand spreekt kijk dan eens echt naar die persoon. Luister eens echt naar wat hij zegt. Kijk mensen  in de ogen in plaats van naar het uiterlijk. Dan zié je iemand.

We mogen niet knuffelen, niet te veel mensen uitnodigen dus het wordt een vreemde kerst. Maar we mogen praten, lachen, bellen, Facetimen, kaarten en brieven sturen, appen, wandelen, fietsen, kadootjes geven én… die paar mensen die je dan om je heen hebt ook echt zien!

Ik wens iedereen hele fijne feestdagen en hoop dat het Positieve Reproductie Getal stijgt!