Aanpakken of loslaten

Aanpakken

Wij hebben geleerd dat als er iets gebeurd je dingen moet aanpakken. Vechten, aanpakken, actie en ondernemen. Want dat is karakter hebben. Het tegenovergestelde is opgeven, klagen maar niets doen, apathisch alles over je heen laten komen. Volgens mij 2 uitersten waar we een beetje in doorslaan. En wel op alle gebieden.

Luisteren

Vroeger had ik een vriendin waar ik graag mijn verhaal aan kwijt wilde. Ik wist goed wat er fout ging maar wilde gewoon even “klagen” en vertellen. Ik werd dan overspoeld met goede raad. Ik moest dit doen en dat doen (aanpakken) en dit zeggen en dat zeggen (strijden). Na enkele keren heb ik het opgegeven en haar niets meer verteld.

Advies

Wij hebben allemaal de neiging om advies en raad te geven. Toch zitten de meeste mensen hier niet op te wachten. We willen gewoon gehoord worden, ofwel de ruimte krijgen om het even te ventileren. Daarna weten we vaak zelf wel wat we moeten doen en wat we moeten laten. En als we echt advies willen dan vragen we daarom.

Ons lijf

Dit geld ook voor onze lichamelijke en mentale gesteldheid. In een boek van *Andreas Moritz staat: “Genezen is accepteren, toelaten en ondersteunen, niet bestrijden of weerstand bieden.”  Dit betekent niet dat je niets moet doen als je ziek bent. Het betekent dat je je lichaam kunt voorzien van de goede voedingsstoffen en verse zuurstof en dat je zorgt voor beweging, ruimte en ontspanning.

Het lichaam kan dan zelf heel veel herstellen. In datzelfde boek staat ook dat je niet een symptoom van een ziekte hebt ontwikkeld, maar een ziekte hebt die een symptoom afgeeft. Dat betekent dat je niet het symptoom moet onderdrukken door het te negeren of pillen te slikken maar je aandacht aan de “ziekte” moet geven. Wat is er aan de hand, waardoor is het ontstaan en wat kan ik doen of laten om het te genezen en voorkomen. Als je geen pijn meer hebt denken we dat het probleem weg is. Symptomen zijn waarschuwingen dat je blootstaat aan iets, iets eet of verwaarloost zodat je lichaam een genezingsreactie ofwel symptoom afgeeft. Het lichaam kan veel zelf herstellen en medicatie kan dit genezend vermogen onderdrukken.

Let wel!! Ik beweer niet dat je geen medicijnen moet gebruiken of niet naar de dokter moet gaan! Maar het is te kort door de bocht om pijnstillers te slikken en dan te veronderstellen dat het probleem is opgelost. Om te beginnen kun je voor jezelf eens nagaan wat er aan de hand kan zijn. Vaak weten we wel waarom we maagpijn of hoofdpijn hebben, waarom we nachtenlang wakker liggen maar negeren dit liever.

Actie?

Dus toch aanpakken? Ja maar dan wel op de goede manier. Net zoals iemand geen raad of advies geven maar hem aanhoren, kun je ook naar je lichaam luisteren. En hier op reageren. Zoals een knuffel of een kop koffie mij meer zou hebben geholpen als al die goed bedoelde adviezen. Zo helpt luisteren naar je lichaam en daar ook wat mee doen op de lange duur meer  als pillen.

Slaap je slecht? Dan heeft je hoofd misschien ruimte nodig. Maagpijn? Dan is die koffie en chocolade misschien teveel geweest of heb je spanningen. Hoofdpijn? Dan heb je misschien te lang achter de computer gezeten.

Gewenning

Het vervelende is dat we vaak zolang symptomen hebben genegeerd dat we het niet eens meer merken. Of we denken dat het erbij hoort want je hebt het al zo lang. Er zijn veel mensen die het heel normaal vinden om enkele keren per week een paracetamol te pakken, die na elke maaltijd een maagzuurremmer nodig hebben of die al jarenlang slaappillen nemen. Soms is het goed om dit voor een korte periode te doen zodat je op rust komt van slapeloosheid of pijn. Maar dan schiet je in de modus van niets doen. Ga op onderzoek uit wat de oorzaak is (aanpakken), luister naar je lichaam en respecteer dat (ruimte geven) en accepteer dat je lichaam grenzen heeft maar het fatsoen en de intelligentie om je te waarschuwen.

De middenweg

Zie jouw lichaam als een intelligente levensvorm die je nodig hebt en behandel hem ook daarna. Als je symptomen serieus neemt, ernaar luistert en handelt, zul je veel minder vaak naar de huisarts moeten en pillen slikken. En op de lange duur zul je je veel beter voelen. Voorkomen is beter dan genezen dus laat het niet zover komen!

*  “Kanker is geen ziekte”; Andreas Moritz