Uiensoep; een feest voor je darmbacteriën!

In uien (en onder andere prei en knoflook) zit inuline. Dit is een soort prébiotica ofwel voedsel voor de darmbacteriën. Vooral de goede bacteriën smullen ervan. Het dringt de ziekmakende bacterie Clostridium terug. Verder zijn uien goed voor de doorbloeding, de bloeddruk, het cholesterol en ontstekingen. Vooral rauwe uien kunnen voor een opgeblazen gevoel zorgen. Als je normaal niet veel uien eet is het wel handig om dit dan niet de dag voor een feestje te eten!

Ingrediënten:

  • 600 – 800 gram uien
  • verse of gedroogde tijm
  • eetlepel roomboter
  • eetlepel bloem
  • 1 liter runderbouillon of groentebouillon als je vegetarisch bent
  • laurierblad
  • stokbrood of gewoon brood met wat geraspte kaas voor de liefhebbers

Snij de uien in ringen  en bak ze in de roomboter met wat tijm (ongeveer 15 minuten). Strooi er de bloem door en bak dit nog enkele minuten. Voeg de bouillon toe en laat het 30 minuten sudderen met een laurierblad. Voeg naar smaak nog wat zwarte peper en zout toe. Wil je heldere soep dan laat je de bloem weg.

Doe de soep in een soepkom, leg daar brood of stokbrood op met wat geraspte kaas en zet het 5 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Smakelijk!

Bronnen: Gezondheidsnet.nl

Alles draait om je hormonen; Rineke Dijkinga

De Voedingswijzer: Juglen Zwaan