Afvallen? Hoe dan?

Vitaliteitscoach, hormooncoach, gewichtsconsulent en weten hoe het moet. Toch heb ik ook altijd een paar kilo’s te veel aan mijn lijf geplakt. Er zijn periodes dat ik me laat verleiden alles te eten wat ik lekker vind en vooral te vaak en te veel. Buiten de kilo’s die ik niet leuk vind, baal ik het meeste van mijn energielevel dat met het stijgen van de kilo’s daalt. En dan gaat de knop weer om.

Hoe gaat die knop dan om?

Iedere morgen heb ik dan spijt van mijn snoepen van de avond tevoren. Dat is namelijk mijn valkuil. Overdag is het allemaal niet zo’n probleem. Ik heb ’s avonds als ik op de bank zit zin in lekkere dingen. De chocolade roept mij vanuit de la en ik gehoorzaam.
Dus ’s morgens denk ik; “nu is het afgelopen”, en in de avond gooi ik alle goede voornemens weer overboord. Om de knop om te zetten moet ik iedere keer weer enkele stappen doorlopen.

Stap 1

Vergeet alle goede tips over eten en bewegen. Ga geen recepten opzoeken of shakes kopen. Het helpt namelijk pas nadat je de stappen hebt gezet. Als de knop niet om is, kun je nog zo gezond eten maar ga je na de gezonde maaltijd waarschijnlijk alsnog aan de chocolade en de chips.

Stap 2

Koop geen nieuwe kleding als motivatie. Dit werkt averechts. Je kunt een prachtige jurk of broek kopen en hem aan de kast hangen als motivatie om af te vallen. Maar als het niet lukt ben je teleurgesteld, heb je weer iets wat je niet kunt dragen en moet je getroost worden met…. iets lekkers.

Stap 3

Zoek geen steun bij vrienden en familie. Met alle goede bedoelingen geven zij raad en advies op momenten dat je er helemaal niet vatbaar voor bent. Je ergert je, of wordt zelfs kwaad. Je raakt daardoor je goede humeur kwijt en een leuke tijd met je omgeving, in plaats van kilo’s. De motivatie moet vanuit jezelf komen.

Stap 4

Ga voor jezelf na wat de échte reden is om af te vallen. Wat levert het op!

Ben eerlijk tegen jezelf. Het is niet makkelijk en zelfs onmogelijk als je niet 100% gemotiveerd bent en blijft. Wat is de echte reden dat je wilt afvallen? Ben je echt mooier met die kilo’s eraf of is in het verleden gebleken dat dit toch niet zo werkt. Vaak zijn mensen niet tevreden met hun uiterlijk maar blijven ontevreden ook als ze zijn afgevallen.

Heb je het gevoel dat je faalt als je niet slanker bent? Dat je geen sterk persoon bent? Wil je het gevoel hebben dat je iets presteert, dat je het kunt?

Amygdala; het orgaantje dat niet van veranderingen houdt

Jouw hersens hebben een orgaantje wat graag alles wil houden zoals het is, dat is veilig. Dat weerhoudt jou ervan om dingen te veranderen. De truc is om het met hele kleine stapjes te doen. Dan kun je je hersenen als het ware voor de gek houden. Je faalt dus niet als je niet afvalt maar je moet het slim aanpakken.

Voel je je moe en futloos? Wil je meer energie? Hoe zou het leven eruit zien als je meer energie zou hebben?  Je voelt je energieker en fitter als je minder kilo’s moet meezeulen en tegelijktijdig eet je gezonder wat ook veel oplevert. Is dat wat je graag zou willen?

De echte reden om af te vallen is jouw motivatie. Uiterlijk, innerlijk, gezondheid of energie. Het maakt niet uit, MAAR DOE HET VOOR JEZELF! Als je wilt afvallen voor een ander gaat het niet lukken.
Neem de tijd om hier achter te komen. Al duurt het dagen. Dit is de basis van alles. Als jij namelijk ECHT gemotiveerd bent ga je ook ECHT afvallen. Dan is de knop om.

Stap 5

De motivatie is er, je weet waarom je het doet. Maak dan een plan om langzaam af te vallen. Plan je boodschappen, plan je menu’s, maak tijd om te koken en te bewegen. Ben voorbereid om te starten. Als je echt goed gemotiveerd bent wil je ook graag beginnen. Afvallen betekent veel (weg)laten maar je kunt ook genoeg doen. Lekkere gezonden maaltijden maken die vullend zijn en activiteiten verzinnen die je kunt doen op momenten dat je trek hebt.

En dan….

Ga je afvallen, koop je kleding die gewoon past en hebt je na enkele weken al meer energie. De uitstraling van een energiek persoon kan niet op tegen een vermoeid slank persoon. Want, het is en blijft een cliché, de uitstraling doet echt veel meer dan de buitenkant.

Geen motivatie?

Kun je de motivatie niet vinden? Accepteer dan dat je niet afvalt. Ga de strijd met jezelf niet aan en laat het los. Het enige wat het dan oplevert is dat er kilo’s bijkomen en je nog gefrustreerder wordt.

Tot slot

Wil jij hulp bij het afvallen. Zoek dan iemand die jou helpt de motivatie te vinden of waarom je dit juist niet zelf kunt ontdekken. Daar heb je vaak meer aan dan recepten en diëten. Geloof niet in wonderen. Het enige wonder is jouw lichaam wat enorm goed functioneert. Stop je er teveel in, dan wordt het opgeslagen. Rommel wordt afgebroken en uitgescheiden. Blijf je dit doen dan houd het ergens op. Maar geef je het lichaam goede stoffen, geen rommel, niet teveel en de ruimte om te functioneren dan is dat het echter wonder. Het herstelt en geeft jou als beloning energie en gezondheid terug.

Succes!