Hét zen-recept voor een energieboost!

Er bestaan duizenden gezonde recepten om meer energie te krijgen. Vandaag wil ik een recept delen waar je heel veel energie van krijgt, wat gezond is, én wat je rust en ontspanning geeft. Je voelt je eerst helemaal ontspannen en daarna vol energie. En het duurt hooguit een uurtje in totaal.

Voel jij je soms zoals deze vrouw?

Er zijn dagen dat je de hele wereld meezeult. De dagelijkse zorgen, het nieuws waar je onrustig van wordt, de druk van het werk en de maatschappij, enzovoorts. Je voelt je dan moe, oud en geleefd. Om daar verandering in te brengen, kun je verschillende dingen doen. De zorgen niet groter maken dan ze zijn; relativeren dus. “Nee” zeggen tegen dingen die je tegenstaan. Het nieuws volgen, maar niet 3 keer per dag luisteren, of eens een dag overslaan. Ja ik weet het, je moet natuurlijk wel bij blijven en de kop niet in het zand steken, maar op de hoogte blijven is prima, het blijven horen en je ongerust maken niet.

Wil je dit gevoel?

Om rustig en ontspannen te zijn is het belangrijk om ook rust te nemen en tijd om te ontspannen. Het lijkt tijdrovend en niet efficiënt als je het druk hebt. Juist dan is het moeilijk om tijd vrij te maken om niets te doen. Maar je doet wel degelijk wat! Je laat je hoofd en lichaam resetten. Krijgt in korte tijd energie en dat levert heel wat op. Je bent alert, scherp en vitaal. Dus alles wat je daarna doet gaat beter, sneller en gemotiveerder.

 Het “zen-recept”

Ingrediënten:

Tijd, zuurstof, stoel of matje en een eigen plek. Eventueel muziek, geurkaarsje, thee of koffie.

Voorbereiding

Zoek een plekje in je huis wat van jou is, of creëer een plekje. Met een stoel die relaxed is, maar waar je  ook actief in kunt zitten. En een lekker kussen of matje om op te zitten of liggen. Zorg ervoor dat je frisse lucht hebt en steek een geurkaarsje aan. Zoek rustige mooie muziek uit en zet die zachtjes aan.

Agenda

Zoek een moment uit dat je niets hebt. Zorg er voor dat niemand jou kan storen ofwel; dit is helemaal jouw tijd! Doe makkelijke kleding aan en zet de spullen klaar om een  beker thee of koffie te maken. Neem iets dat je lekker vind en het liefst in een beker of kopje dat je mooi vind.

En dan….

Zet de muziek aan en ga in de stoel of op je kussen zitten en neem een actieve houding aan. Sluit je ogen en hou je rug recht. Adem rustig enkele minuten in en uit. Na enkele minuten adem je 4 tellen in door je neus en 6 tellen uit door je mond. Bij elke uitademing laat je alles los. Bij elke inademing adem je levensenergie en kracht in. Doe dit enkele minuten en ga dan weer over op je normale ademhaling.

Je kunt nu als je wilt ook gaan liggen. Leg een kussentje onder je hoofd en ontspan. Adem rustig door. Na enkele minuten adem je 4 tellen in en direct 4 tellen uit. Zonder pauze. Je hoeft niet bang te zijn dat je gaat hyperventileren. Doe dit ook weer enkele minuten. Het kan zijn dat je wat duizelig wordt of tintelingen voelt. Dat is oké en gaat ook weer over. Adem na enkele minuten weer gewoon in jouw eigen tempo.

Blijf dan rustig liggen of zitten en geniet van de muziek. Als je helemaal zen bent maak je jezelf een lekkere kop thee of koffie en geniet je van de geur van jouw drankje en de geurkaars.

Oefening baart kunst

Ook hier geldt dat oefening nodig is. In het begin ben je misschien onrustig of nog gejaagd. Je hebt eigenlijk geen tijd en geduld voor dit gedoe. Ikzelf ben vrij ongeduldig en wil heel veel op een dag doen. Dus lag ik de eerste keer met de gedachte snel even te ontspannen. Dat werkt dus totaal niet. Net zomin als dat je even snel in slaap wilt vallen.

Het mooie is dat je je hoofd leegmaakt doordat je je focust op je ademhaling. Daar wordt je rustig van. De oefeningen kunnen soms vervelend aanvoelen in het begin maar daarna voel je je echt helemaal ontspannen.

Investering in vandaag en de toekomst

Investeren in jezelf is investering in de dag van vandaag en de toekomst. Je kunt dingen doen omdat het moet en je kunt dingen doen omdat het leuk is. Of je kunt leuk vinden wat je doet!

Geniet van deze momenten. Ben blij met jezelf en geef jezelf ook tijd. Niet alleen aan je werk en gezin en alles wat er nog meer is. Geef jezelf af en toe een uurtje en laat alles los. Dan wordt je daar rijkelijk voor beloond!