Een berg stress!

Van molshoop naar de Mount Everest

De meeste van ons kennen het wel; het leven bestaat uit bergen en dalen”, “ups en downs”. De uitdrukking “je ziet er als een berg tegenop” en “bergen verzetten” zijn ook oude bekenden. Maar op dit moment voelen veel mensen wel dat ons vlakke landje, met alleen in het zuiden enkele heuvels, behoorlijk  bergachtig aan het worden is.

Waren het eerst nog molshopen (de politiek, stress op de werkvloer, veel ballen in de lucht houden), nu zijn het echte bergen geworden (Corona, oorlog in Oekraïne, inflatie, apenpokken, Rusland, gasprijzen). Dit veroorzaakt onrust, angst en stress. Hoe pak je het aan en welke berg is het eerst aan de beurt?

Erdoor, eromheen of erover

Erdoor

brown rock formation during daytime

Als je tegen een grote berg aankijkt, kun je eerst voor jezelf onderzoeken of je er überhaupt iets aan kunt doen. Over de inflatie heb je geen controle, maar wel de regie hoe je ermee omgaat. Het probleem nu, is dat de meeste bergen buiten jouw invloed liggen. Corona, je kunt je inenten of de deur niet uitgaan maar echt controle heb je niet. Hoe ga je ermee om, wat zijn jouw keuzes? De oorlog ligt ook buiten jouw circle of influence maar volg je alles op de voet of neem je af en toe afstand. Je kunt deze berg niet beklimmen maar je moet er doorheen. En er het beste van maken.

Eromheen

El Capitan - Yosemite California​​​ foto

El Capitan, Yosemite park

Sommige bergen zijn niet te beklimmen of stuk te hakken. In dat geval zul je eromheen moeten. Dat betekent een omweg. Dat alles zo duur is kun je niet veranderen. Maar om op een stoeltje voor de berg te gaan zitten en te blijven kijken naar hoe hoog, stijl en inflexibel deze berg is, zal je alleen maar verdrietig of boos maken. Zoek een weg eromheen. Je kunt misschien bezuinigen of meer gaan werken. De prijzen verander je niet. Ook hier neem jezelf weer de regie.

Everest Base Camp Gorak Shep Sherpa teahouses lodges Himalayas Nepal​​​ foto

Mount Everest Base Camp Nepal

Eroverheen

Dan heb je nog de bergen die wel te beklimmen zijn, maar wel een hele uitdaging blijken. Wist je dat ze de Mount Everest is stukjes beklimmen. Ze lopen eerst een heel eind met een goede uitrusting naar het basiskamp om daar uit te rusten en zich klaar te maken voor de echte klim. Ofwel, ze hakken de hele lange weg in stukjes.

Dat is wat je in sommige situaties kunt doen. Neem bijvoorbeeld je eigen gezondheid. Ga je rigoureus van nooit sporten naar 5 keer in de week sporten? Ga je in plaats van elke avond met chips op de bank  alleen nog een schaaltje wortelen eten ?
Dat ga je dus nooit volhouden. Hak de grote “ikwilgezondlevenberg” in stukjes. Maak een plan, verander met hele kleine stapjes. Neem de tijd om deze berg te beklimmen. En zorg natuurlijk voor een goede voorbereiding!

Wat helpt in geen geval?

Wat zeker niet helpt is blijven opkijken naar de berg. Kijk, denk, oordeel en kies. Ga je deze berg te lijf met een hakbijl, ga je de wandelschoenen pakken en eromheen of doe je de bergschoenen aan om te klimmen? Of negeer je die hele berg en kijk je de andere kant op waar misschien wel een hele grote vlakte is.

Panorama view of countryside landscape with maize field and transmission tower on the background. Corn field with sunset sun.​​​ foto

Soms moet je je leven aanpassen. Misschien in eerste instantie heel vervelend maar af en toe komt er toch wat goeds uit.

“Als er ergens een deur dichtgaat, gaat ergens anders een deur open”, is een waar gezegde. Hoe vaak hoor je dat mensen achteraf zeggen dat iets vervelends toch goed heeft uitgepakt. Een baan verliezen bijvoorbeeld en later een veel betere ervoor terugkrijgen.

De positieve kant

Ook bij Corona hoor je dat veel. Mensen die op rust zijn gekomen omdat alles werd afgezegd en nu beseffen dat ze zichzelf voorbij liepen. De bewustwording van veel mensen dat we het heel goed hadden maar het voor lief namen. En nu dus heel erg waarderen dat we weer de vrijheid hebben om te kunnen doen wat we willen. Natuurlijk is het voor mensen die erg ziek waren of familieleden hebben verloren verschrikkelijk. Wat ik hier wil benadrukken is dat er ook positieve kanten zijn aan alles. Ofwel zoals Johan Cruyff altijd zei: elk nadeel heb zijn voordeel.

De moraal van dit verhaal

Wordt je onrustig of krijg je stress van alle vervelende “bergen” om je heen? Onderzoek dan eerst wat voor jou prioriteit heeft en kijk hoe je ermee omgaat. Controle is een illusie, die heb je niet in het leven. Regie is iets wat jezelf in de hand hebt. Hoe ga je ermee om, hoe kun je er het beste van maken. Ga niet bij de pakken neerzitten want het helpt niet. Die berg gaat echt niet vanzelf aan de kant!

Laat de dingen waar je geen invloed op hebt zoveel mogelijk los. Probeer goed voor jezelf helder te krijgen wat je wilt en wat je kunt doen. Doe alles wat mogelijk is en ga ervoor maar als dat niet kan accepteer het dan. Maak er het beste van want piekeren, klagen, of kwaad worden geeft geen oplossingen maar erg veel stress. Praat erover als je je zorgen maakt maar blijf er niet in hangen.

Makkelijk gezegd, moeilijk gedaan?

Ja en nee. Het is niet makkelijk maar het kan wel. Door te oefenen. Geef jezelf de ruimte om bij bepaalde “bergen” stil te staan maar kies dan voor actie of acceptatie. En sta achter je keuze. Hulp vragen is ook een keuze die bij actie hoort. Mensen helpen is ook een keuze die bij actie hoort. Maar acceptatie mag ook. Oordeel niet over mensen die een andere keuze maken als jij.

Oordeel ook niet over jezelf. Soms kies je met je verstand, soms met je hart maar jij kiest. Jij hebt de regie.

Ik wens iedereen sterkte in deze bergachtige tijden en hoop dat we er ook veel goeds uit kunnen halen.

sun setting over the mountains