Bananenbrood

Veel mensen vragen mij wat ik in bananenbrood doe. Daarom hier het basisrecept van mijn brood. En een versie met wat meer lekkers erin. Je kunt eindeloos variëren met ingrediënten, bv met havermout, vruchten of noten. Wat je maar lekker vind. Onderaan staat nog waar bepaalde voedingsmiddelen goed voor zijn. Dus lekker én gezond!

Ingrediënten

  • 3 grote bananen
  • 3 eieren
  • 150 gr boekweitmeel
  • 75 gr walnoten
  • 2 tl bakpoeder
  • 1-1½ eetlepel kaneel
  • Scheutje citroensap
  • Snuf zout
  • Kokosolie om in te vetten

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 180ºC. Mix de eieren,  voeg de bananen toe en prak deze fijn. Voeg daarna alle ingrediënten toe. Houd enkele walnoten apart voor de garnering. Doe het beslag in de ingevette vorm en leg de walnoten erop.  Je kunt van te voren wat havermout in de ingevette vorm doen dan laat het brood na het bakken beter los. Bak in 40 minuten gaar. Prik op het einde in het brood om te zien of het gaar is.

Bananenbrood luxe:

  • 3 rijpe bananen
  • 200gm havermout
  • 200gm speltbloem
  • 10-15 dadels zonder pit
  • Snufje zout
  • Beetje kaneelpoeder
  • 1 tl bak-soda
  • 1 tl bak poeder
  • 6 els griekse yoghurt
  • 1 el gesmolten kokos olie
  • 1 tl vanille essence
  • 1 tl vanille suiker
  • Beetje honing
  • Handvol walnoten en een handvol rozijnen.
  • Blauwe besjes en/of pompoen pitten.

De dadels heel fijn snijden, bananen prakken en dan alles door elkaar. Als het beslag te droog is nog wat griekse yoghurt toevoegen tot het smeuïg is. Dit in een voorverwarmde oven op 180ºC 50 minuten bakken. Even prikken of het gaar is anders nog even langer laten staan.

Variatie

Ikzelf ben gek op chocolade dus doe in mijn bananenbrood vaak stukjes pure chocolade. Ik gebruik boekweitmeel om de gluten zo laag mogelijk te houden. Je kunt ook gedroogde pruimen erdoor doen of andere gehakte noten. Wat je lekker vind!

  • Dadels: Goed voor hart- en bloedvaten, ontstekingen, obstipatie.
  • Blauwe bessen: goed voor hersenwerking, geheugen, darmw3erking, cholesterol, bloeddruk en urineweginfecties.
  • Kaneel: goed voor spijsvertering en darmkrampen en voor mensen met diabetes.
  • Cacao (chocolade met 70% of meer cacao): goed voor verlagen LDL cholesterol, verhogen HDL cholesterol, vermindert insuline resistentie, bescherming tegen veroudering, ontstekingen en kanker.
  • Walnoten: goed voor hart- en bloedvaten, brein, geheugen en risico diabetes.

Bronnen voedingsmiddelen: Juglen Zwaan, De Voedingswijzer