Groenteburgers met bataatfriet

Ingrediënten voor 10 burgers:

  • 1 courgette
  • 200 gr wortel
  • 125 gr champignons
  • 7 eetlepels boekweitmeel ( of minder, even kijken hoe dik het beslag is)
  • 1 ui
  • 2 eieren
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetl. lijnzaad
  • 1 ½ eetl. gemalen kerrie (of minder naar smaak)
  • ½ eetl. gemalen komijn (of minder naar smaak)
  • 1 eetl. gemalen korianderzaad (of minder naar smaak)
  • 1 tl cayennepeper
  • Optioneel verse kruiden
  • Zongedroogde tomaatjes kleingesneden of gemalen
  • Eventueel 1 tl Ras el Hanout

Bereidingswijze

Snijd de groenten heel fijn of doe ze in een keukenmachine. Voeg samen in een diepe kom. Maal het lijnzaad en doe het erbij. Voeg de overige ingrediënten, de eieren en de kruiden en specerijen toe en meng goed door elkaar. Laat het beslag even rusten.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Houd per burger ongeveer 1 ½ eetl. beslag aan. Bak ze op een laag vuur om-en-om een paar minuten. Serveer op een voedzaam broodje of met zoete aardappel friet. Ook koud lekker dus wat je over hebt kun je als lunch gebruiken.

Zoete bataat friet

Was de bataat. Schillen hoeft niet. Snij hem in frieten. Smelt wat kokosolie en giet dat over de frieten. Hussel even goed door elkaar. Verwarm de oven op 225 graden C en leg de frieten op bakpapier. Bak 10 minuten, draai ze om en bak ze nogmaals 5 à 10 minuten. Haal ze uit de oven en bestrooi met wat (Keltisch) zeezout.

Ook deze zijn de volgende dag koud nog lekker bij de lunch.

Dit kun je natuurlijk combineren met een stukje zalm of kip maar ook zonder vlees of vis is het lekker! Smakelijk eten

Dit recept is op basis van een recept van Juglen Zwaan (de Receptenwijzer) en een beetje van mezelf.