Hoe hou je de teamspirit erin als iedereen thuis moet werken?

Mensen zijn kudde dieren. Hoe fijn het ook kan zijn om af en toe tijd voor jezelf te hebben of eens even alleen te zijn, we kunnen niet lang zonder sociale contacten. In deze tijd is het voor sommige mensen dan ook een hele opgave om de moed erin te houden als ze de hele dag  thuiswerken. Geen verandering van omgeving en als je al het geluk hebt dat je niet alleen woont, zie je toch constant dezelfde mensen. Aan tafel heb je vaak ook niets meer te vertellen.

Bijeenkomsten gaan online, besprekingen via Zoom en de rest via mail en app. Uit het oog uit het hart? Hoe voorkom je dat?

Tips

Een optie is om buddy’s te koppelen. Je mag op dit moment met twee mensen buiten lopen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je elke dag met iemand anders contact hebt maar je kunt wel per periode een koppel samen stellen dat lopend overleg heeft. Dit kan natuurlijk over zaken gaan maar ook over de situatie waarin je zit en hoe je je daar bij voelt.

Je kunt dit ook wisselen. Om de week een ander koppel. Zo hou je toch enigszins contact, je bent buiten en als je afstand houdt ook veilig. Je ziet elkaar  regelmatig op die manier en kunt van alles bespreken. Als je rouleert ziet iedereen elkaar toch op regelmatige basis.

Ook als leidinggevende kun je in plaats van aan het bureau zaken te bespreken een uurtje gaan lopen met je medewerkers. Je hebt frisse lucht, beweging en praat ook over andere zaken als alleen het werk.

Je kunt de medewerkers ook vragen of ze familieleden, vrienden of buren hebben die eenzaam zijn en een opkikkertje kunnen gebruiken. Kies elke week of maand iemand uit die je als team een hart onder de riem steekt door bijvoorbeeld een kaartje of bloemetje te sturen. Hoe leuk is het als iemand in jouw vriendenkring of familie wordt verrast door iets wat jouw team heeft gedaan. Je leert elkaar beter kennen en blijft werken aan teamspirit! Een win-win situatie met een klein gebaar, weinig moeite en eventueel een paar euro.

Wil je als werkgever je mensen iets aanreiken om lichamelijk en mentaal gezond te worden en te blijven? Schakel dan een Vitaliteitscoach in. Die begeleid de mensen één op één. Dat betekent dat er op maat wordt ingespeeld op lichamelijke  klachten (Hormooncoach) of problemen, en ze leren hoe ze zelf gezonder en vitaler kunnen worden. Ook het omgaan met thuiswerken en Corona maatregelen is voor sommige mensen moeilijk. Een Mental Coach begeleid hun hierin. Meer informatie hierover op https://onderonsjevenlo.nl/bedrijven/.

Vooral in deze tijd heel waardevol want een gezond persoon heeft ook meer weerstand.

Nog een tip: vraag mensen zelf om ideeën. Je ziet het constant hoe inventief mensen zijn als ze min of meer gedwongen worden om zich aan te passen. Uit het oog mag niet uit het hart zijn, dat is voor de mensen niet goed en zeker niet voor bedrijven die alleen kunnen floreren als ze een gezond, dynamisch en hecht team hebben!

Gun het jezelf en je bedrijf!