We zijn net beesten!

Ieder dier heeft zijn specifieke eigenschappen. Dit is niet goed of slecht. Het zijn de kenmerken die bij zijn leven horen. Ieder dier gaat daar ook op zijn eigen manier mee om. Een olifant klimt niet in de boom om te kijken of er gevaar is, een paard vecht niet maar vlucht.

Wij mensen hebben vergeten wat ons “menselijk” systeem is. Een stress reactie is om te reageren op gevaar. Niet om je druk te maken over “niet levensbedreigende” zaken. Toch hebben wij ook onze specifieke eigenschappen. De kunst is om deze te herkennen, ermee om te gaan ofwel de voordelen ervan te gebruiken en er tevreden mee te zijn. Je kunt namelijk niet een “dier” zijn dat de kwaliteiten en competenties heeft van de olifant én het paard. Je kunt natuurlijk wel kijken wat je mogelijkheden zijn. Maar als de olifant heeft geprobeerd heel hard te rennen en het lukt niet dan gaat hij ook niet depressief onder de boom liggen kniezen. Hij gaat dan andere kwaliteiten gebruiken zoals zijn slagtanden en gewicht.

Herken jij jezelf in onderstaande dieren?

Kijk jij reikhalzend uit naar de toekomst?

Of kruip je liever in je schulp?

Ben jij een sociaal type?

Of vlieg je er liever alleen op uit?

Ben jij een bezige bij?

Of doe je het liever rustig aan?

Ben je een leider of volger?

Of ga je lekker je eigen weg

Ontdek jouw specifieke kwaliteiten en gebruik ze. Accepteer dat je niet kunt vliegen én sprinten én vechten én vluchten. Ieder zijn ding. En denk aan wat het allerbelangrijkste is in het leven.

Leven en overleven

Leven: genieten en waarderen wat je hebt, delen met anderen, liefde, familie, vrienden.
Overleven: niet dood gaan. Al het andere hoort in dit rijtje NIET thuis!

En ikzelf?

Soms ben ik een bezige bij, soms een sprinkhaan, soms voel ik me een olifant, soms als een vis in het water en soms een luiaard. En ook dat mag. Als ik het maar niet allemaal tegelijk wil want dan gaan het dus helemaal fout!

Succes in deze dierentuin van het leven!