Groente risotto

Let op: dit is dus niet risotto met groente!

Als je gezond wilt eten is het belangrijk dat je veel groente binnen krijgt. En dan bedoel ik minimaal 250 tot 400 gram per dag. Om dat te halen is het belangrijk ook bij de lunch groente te eten. Je kunt groente combineren met pasta of rijst. Het beste is volkorenpasta en zilvervliesrijst. Maar je kunt ook veel groente eten en wat risotto toevoegen om het lekker, smeuïg en vullend te maken. Vooral voor kinderen (of mannen) die niet de grootste fan van groente zijn kun je zo iets lekkers op tafel zetten. Je ziet als het goed is de risotto tussen de groente en niet andersom!

Het recept

Onderstaand een recept zoals ik het laatst heb gemaakt. Je kunt natuurlijk dingen weglaten die je niet lekker vind of andere groente (bijvoorbeeld seizoensgebonden groente) erbij doen die je wel lekker vind.

Ingrediënten 

  • een winterwortel in hele fijne stukjes gesneden
  • een courgette in stukjes gesneden
  • een prei in ringetjes gesneden
  • een uitje fijn gesneden
  • verse spinazie (zoveel als je lekker vind)
  • paprika; rood, groen of geel of alle drie in stukjes gesneden
  • 250 gram champignons in schijfjes of stukjes gesneden
  • risotto
  • olijfolie
  • 2 groente of kruiden bouillonblokjes

Als je een hele pak risotto van 400 gram kookt dan heb je genoeg voor 6 à 8 porties. Let wel op de verhouding. Als je 400 gram kookt mag je best wat meer groenten nemen. Bovenstaande ingrediënten zijn voor 300 gram risotto.

Bereiding

Bak het uitje even in de olijfolie. Kook een liter water en los de bouillonblokjes hierin op. Voeg de risotto bij het uitje en bak het even in de olijfolie. Voeg dan steeds wat bouillon toe. Om risotto zacht te krijgen mag het niet te klein staan. Als het te hard kookt brand het aan dus zet het vuur half hoog en blijf erbij. Roer niet te hard maar schep het om anders gaat de risotto kapot.

Als de risotto 15 minuten onderweg is kun je in wat olijfolie de paprika, wortel en prei bakken. Voeg wat basilicum en zout toe. Voeg dit bij de risotto en ga door met beetjes bouillon toevoegen. Steeds als de bouillon is opgenomen door de rijst voeg je weer iets bij.

Bak dan de spinazie totdat het geslonken is. Voeg ook dit toe aan de risotto. Daarna bak je de courgette en de champignons met wat peper, zout en (glutenvrije) sojasaus. Voeg dit de laatste 5 minuten toe.

Alles bij elkaar duurt het ongeveer 30 minuten voordat de risotto zacht is. Het kan wat langer duren en soms moet je wat meer water toevoegen. Proef af en toe want het moet wel zacht zijn. Je kunt dan ook proeven of je nog wat meer kruiden wilt toevoegen.

Tips

Het fijne (ook weer aan dit recept) is dat je wat meer kunt maken zodat je ook genoeg hebt voor de lunch. Zijn er groente die niet iedereen lekker vind, serveer deze er dan apart bij. Iedereen die wil kan deze groente dan nog zelf toevoegen. Je kunt er ook wat feta kaas overheen kruimelen. Of kip, vlees of vis toevoegen. Gekookte eitjes smaken er natuurlijk ook bij. Laat je smaak en fantasie spreken!

Ook voor andere gerechten geld dat groente het hoofdbestanddeel moet zijn. Aardappelen, pasta’s en rijst is om het wat meer body te geven maar de verhouding is toch wel 2:1, groente en aanvulling. Daarnaast kun je dan vlees, vis, kip of ei eten. Dat heb je nodig voor eiwitten, vetten en overige stoffen.

Veel plezier met experimenteren en smakelijk eten!