Leef niet alsof het je laatste dag is!

Het is een trend; leef alsof het je laatste dag is. Dit is ooit in het leven geroepen omdat mensen dingen uitstelden en dachten dat ze tijd genoeg hadden. Daardoor werd er bewuster geleefd en meer gedaan. Bucketlisten werden gemaakt en ook afgevinkt. Een goede zet voor veel mensen. Je kunt namelijk aan de kant van de weg staan om naar de optocht te kijken maar het is veel leuker om mee te lopen.

Helaas slaan we ook hier soms in door. Jonge mensen leven vaak inderdaad alsof het hun laatste dag is. Ze willen de hele wereld ontdekt hebben voor hun dertigste, doen tien dingen tegelijk en gaan overal naartoe. Waar je voorheen een keuze zou maken uit bijvoorbeeld festivals, nu willen ze vaak élk festival meemaken. Omdat dit ook het nodige kost werken ze hard of studeren zodat ze een goed betaalde baan kunnen krijgen. Want ook de vakanties worden uitgebreid. Langer, vaker, verder.

Leef alsof je 120 jaar wordt!

Dus wordt het tijd voor een nieuwe slogan: “leef alsof je 120 jaar oud wordt”. Dat betekent dat je tijd genoeg hebt zodat je van alles wat je doet kunt genieten zonder het voorbij te rennen.

Ken je deze vogel? Het is een roadrunner. Hij kan wel 37 km per uur rennen en 3 meter hoog en ver springen. Ik durf er wat om te verwedden dat hij niet ziet waar hij aan voorbij rent.

En dat is precies wat wij ook doen. We rennen en springen en vertellen dan trots dat we alles gedaan en gezien hebben. We hebben het alleen niet beleefd. Je hebt er niet de tijd voor kunnen nemen om er van te genieten, om het te beleven en dus echt mee te maken. Jammer.

De gulden middenweg

Leef! Doe dingen en geniet ervan. Beleef het. Maak het mee. Het lijkt een beetje op eten. Je kunt alles erin proppen en snel van alles wat nemen. Dan kun je zeggen “ik heb alles geproefd” maar je hebt toch iets gemist. Je kunt ook een paar dingen kiezen van het buffet en dan langzaam kauwend echt proeven wat je eet. Dit is niet alleen goed voor je maag maar voor je hele lichaam en dat geldt ook voor beleving van ervaringen. Ontspan, leun achterover en ervaar het gevoel. De beleving.

Kinderen

Dit geldt ook voor kinderen en dan van de ouders en de kinderen uit gezien. De ouders jagen door het leven en zien dan ineens dat hun kind geen kind meer is. Ik heb vroeger uren naast de box zitten kijken naar mijn kinderen en er intens van genoten. Speel met ze, knutsel en wandel maar geniet er ook zelf van.

Voor de kinderen geldt hetzelfde. Niet alleen leren ze van ons of ze moeten rennen vliegen of lopen maar ze worden vaak ook van het ene naar het andere uitje gesleept. Sporten, muziekles, dagtochtjes, verjaardagen en animatie. Toch is het voor kinderen ook fijn om gewoon niks te hoeven doen of thuis te blijven. Zelfs vervelen is af en toe goed om je hoofd leeg te maken. Geef ze de rust en ruimte om ook de beleving te ervaren.

Conclusie

Loop langs het buffet van het leven. Kijk en geniet van het feit dat je kunt kiezen. Kies iets en proef het. Kauw langzaam en beleef het. Je kunt namelijk altijd weer terug om iets nieuws te halen. Tenslotte wordt je 120 jaar dus tijd genoeg. Zelfs als je weet dat je geen tijd hebt kun je beter van één ding echt genieten dan aan vier dingen voorbijrennen!

Veel plezier en smakelijk!