Broccolisoep

De broccoli: goed voor je darmen en de lever, vermindert ontstekingen, boordevol vezels (ook weer goed voor de darmen), vitaminen B11, C en K. Het is ook goed voor het maagzweerveroorzakende Helicobacter pylori. En… het is vaak goedkoop. Dus een lekker medicijn wat niet veel kost!

En dan het recept:

Ingrediënten:

  • 2 uien
  • 1 grote teen knoflook
  • broccoli (1 of 2 stronken)
  • 1 liter water (of meer als je meer soep wilt en veel broccoli hebt)
  • 2 (biologische) bouillonblokjes per liter soep
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 1 à 2 theelepels gemalen rozemarijn
  • 3 volle eetlepels gemalen gedroogde zeesla
  • 1 ei
  • 1 eetlepel roomboter of olijfolie

Bereiding:

Fruit de ui en de knoflook in een beetje olijfolie of roomboter. Doe vervolgens het water en de bouillonblokjes erbij. Als het water kookt voeg je de broccoli in stukken (ook zoveel mogelijk van de stronk) en de zeesla toe en laat het beetgaar worden (ongeveer 10 minuten). Voeg de gember, rozemarijn en roomboter of olijolie erbij en pureer met de staafmixer. Houd de soep flink aan de kook. Voeg dan het ei toe en pureer deze direct anders gaat het schiften.

De eerste keer dat ik dit recept maakte had ik geen zeesla en de rozemarijn was op. Dus heb ik het zonder zeesla  (goed voor jodium) gemaakt  en met tijm. De soep was heerlijk. Je kunt natuurlijk van alles erbij doen, wat je maar lekker vind. En je kunt de soep dik of dun maken. Experimenteer een beetje dan wordt het steeds leuker om te koken. Als je porties invriest heb je weer wat op voorraad. Ook restjes broccoli kun je zo verwerken.

Bij het serveren strooi je er wat peterselie over want het oog wil ook wat.

Smakelijk!

Bronnen: Juglen Zwaan; De Voedingswijzer

Rineke Dijkinga; alles draait om je hormonen