Chili con carne met bonen of zoete aardappel

Chili con carne is een Mexicaans gerecht met bruine bonen of kapucijners. Niet iedereen vind bruine bonen lekker en dus krijg je hier een alternatief. Bruine bonen zijn nogal zacht dus je kunt ook kapucijners nemen. Wil je helemaal geen bonen dan vervang je deze door zoete aardappel. De rest blijft hetzelfde dus je hebt gewoon een aangepaste versie.

Zoete aardappel of bataat

Zoete aardappels hebben wat meer zetmeel dan gewone aardappels maar ook meer vezels. Daardoor blijft de bloedsuikerspiegel wat stabieler. De vezels zijn heel goed voor je darmen. Verder is het goed voor hart- en bloedvaten en de huid.

Bonen

Bonen zijn peulvruchten en rijk aan eiwitten. Ook bonen houden de bloedsuikerspiegel laag en hebben veel verschillende soorten vezels, dus ook weer goed voor de darmen. Bonen verzadigen ook goed dus helpen bij het afvallen.

Wat je ook kiest, in combinatie met rundergehakt (vitamine B12), paprika’s (goed voor immuunsysteem en vol vitamine C) en de kruiden ( komijn is bijvoorbeeld een goede antioxidant vooral in combinatie met zwarte peper) heb je een gezonde maaltijd die ook nog eens heerlijk is.

En omdat ik toch voor de 80% gezond en 20% gezondigd ga doe ik er een stukje wit stokbrood bij. Voor de mensen met insulineresistentie en diabetes 2 zou ik dit afraden. Het is ook zonder brood lekker en wit brood laat je bloedsuikerspiegel wel stijgen.

Het recept

Ingrediënten:

  • 2 uien gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 1 theelepel chilipoeder (of meer naar smaak)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepels komijn
  • zwarte peper en zout
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 blikken tomatenblokjes (of zelf tomaten pellen)
  • ½ kaneelstokje
  • 2 rode paprika’s in stukjes gesneden
  • blikje mais
  • eventueel 200 gram zongedroogde tomaatjes gemalen of fijngesneden
  • 1 blik van 400 gram kapucijners of bruine bonen of
  • 1 grote zoete aardappel, gewassen, ongeschild in kleine blokjes gesneden

Bereiding:

Bak de ui en knoflook in de olijfolie en voeg de paprikapoeder, chili en komijn toe. Als alles glazig is voeg je het gehakt toe en bakt het totdat het bruin is. Voeg dan alles toe behalve de bonen en de mais. Als je zoete aardappel kiest kun je dit er gelijk bijdoen. Voeg een glas water erbij en een half schepje suiker. Laat dit een 30 minuten sudderen. Voeg dan de bonen toe als je hiervoor kiest en de mais. Laat nog een kwartiertje staan.

Dit kun je serveren met stokbrood of rijst. Beste keuze is volkoren stokbrood en zilvervliesrijst.

Dit is de basis maar je kunt het natuurlijk scherper van smaak maken of iets weglaten. Belangrijk is dat je uitprobeert wat je lekker vind en weet wat er in jouw eten zit. Wil je helemaal gezond dan doe je er geen mais uit blik bij en pel jezelf verse tomaten die je erin doet. Je hebt het helemaal zelf in de hand.

Veel plezier met bereiden en smakelijk!