Overbeharing, een hele vervelende klacht

We weten het allemaal, echte schoonheid zit vanbinnen en dat is ook belangrijker dan de buitenkant. Toch blijft het uiterlijk een grote rol spelen in onze maatschappij en in ons leven. En dan is vervelende haargroei op je gezicht heel erg vervelend.

De uitstraling van iemand  doet veel. Maar als je last hebt van overbeharing heeft dat een grote mentale impact. Je wordt er dagelijks mee geconfronteerd. Je krijgt goede adviezen van artsen, familie en vrienden maar de oorzaak wordt niet weggenomen. Soms durven mensen zelfs niet meer naar buiten en raken in een isolement. En omdat het niet levensbedreigend is wordt het vaak niet serieus genomen. Al met al reden genoeg om hier aandacht aan te besteden.

Oorzaak

Overbeharing bij vrouwen kan erfelijk zijn. Ook mensen met een donkere huid kunnen hier last van hebben vooral omdat donkere haartjes meer opvallen. Vaak is de onderliggende oorzaak PCOS. Bij PCOS heb je meerdere symptomen waarvan acne en overbeharing ook veel voorkomen. De onderliggende oorzaak van PCOS is meestal insulineresistentie. Doordat je lichaam steeds insuline aanmaakt wordt er ook veel mannelijke hormonen (o.a. testosteron) aangemaakt. Dit kan voor ontstekingen (acne) en (mannelijke) overbeharing zorgen.

Behandelingen symptomen

Er zijn veel behandelingen te vinden. Laseren, waxen, crémes of elke morgen het pincet erbij nemen.

Helaas is dit slechts een tijdelijke oplossing en zijn de haartjes snel weer terug. Daarom kun je beter de oorzaak zoeken.

Heb jij twee of meer van onderstaande symptomen? Dan is de kans groot dat je PCOS hebt.

  • weinig of geen menstruatie
  • overbeharing
  • acne
  • overgewicht
  • mannelijk haaruitval (inhammen of in het midden op je hoofd)
  • skintags
  • donkere pigmentvlekken

Je kunt dit laten testen door een echo te laten maken. Zie mijn vorige blog over PCOS . Hierin wordt uitgelegd wat het is en hoe ze dit kunnen onderzoeken.

Behandelingen oorzaak

Als de oorzaak insulineresistentie is dan kun je hier zelf veel aan doen. Te beginnen met de voeding. Hieronder enkele tips:

  • Eet weinig suiker. Dit betekent niet dat je geen koolhydraten mag eten maar dat je geen bewerkte voeding eet en geen wit brood, witte pasta en witte rijst. Eet volkoren producten en kijk goed op de verpakking hoeveel suiker er in de producten zitten.  4 Gram is één suikerklontje. Vaak heb je niet eens in de gaten waar overal suiker in zit.
  • Beperk je eetmomenten tot 3 maaltijden per dag en maximaal 2 tussendoortjes
  • Eet geen producten waarvan de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Fruit kun je samen met volle yoghurt eten zodat de piek niet te hoog is. Rijstwafels kun je het beste combineren met vet of eiwitvol beleg zoals zalm, kip, avocado of ei.
  • Voeg af en toe een eetlepel lijnzaad toe aan je eten. Neem dan wel hele lijnzaad en breek dit vlak voor je het eet met een vijzel of koffiemolentje
  • Drink regelmatig tomatensap, niet teveel koffie, geen frisdrank of vruchtensappen en muntthee

Verder kun je onder andere regelmatig onderstaande voedingsmiddelen toevoegen aan het eten:

Amandelen, blauwe bessen, broccoli, gember, groene thee, haver, kaneel en kurkuma.

Op mijn Instagram account Onderonsjevenlo (@onderonsjehormooncoach) • Instagram-foto’s en -video’s vind je regelmatig waarom en waarvoor voedingsmiddelen goed zijn.

Stress

Veel stress betekent veel cortisol in je lichaam. En dat heeft ook weer invloed op de hormoonbalans. Daarbij vergroot het de kans op insulineresistentie. Mensen die stress hebben voelen vaak de behoefte aan zoet en zout eten.

Als je de diagnose PCOS krijgt is dat natuurlijk ook een stressmoment. Vooral als je zwanger wilt worden maar de menstruatie komt niet op gang. Overbeharing doet ook veel met je dus al met al een cirkel waar je uit wilt.

Supplementen

Er zijn ook supplementen die de bloedsuiker positief beïnvloeden en die aanvullende stoffen leveren die jou kunnen ondersteunen. Het ondersteunt, en dus betekent dit dat je alleen met supplementen de klachten niet oplost. Hier kom ik in een andere blog later nog op terug.

Aanpak

Leefstijl is stap 1! Begin met je voeding, bouw voldoende beweging in. Vooral krachttraining is bij insulineresistentie het beste. En kijk hoe jij mentaal in je vel zit. Praat erover. Er zijn veel meer mensen met deze klachten dan je denkt. Als je overbeharing hebt als gevolg van PCOS en dit aan insulineresistentie ligt dan heb je ook kans om diabetes type 2 te krijgen. Neem het dus serieus. Ga aan de slag met je leefstijl (voeding, beweging en ontspanning) zodat je je fit voelt en van die vervelende klachten afkomt.

Wil jij meer informatie hierover of hulp vul dan het contactformulier in:

Bronnen: Juglen Zwaan- De Voedingswijzer
Ralph Moorman- Hormoonbalans voor vrouwen
Myriam Koning- Healthy Hormones.eu