Doe rustig… je wordt 80 jaar!

De gemiddelde leeftijd in Nederland is voor vrouwen 83 jaar en voor mannen bijna 80! En toch denken we allemaal dat we nú alles moeten doen. Doordat we geen keuzes kunnen maken lopen we ons zelf voorbij, genieten niet van dat wat we doen, en krijgen we allerlei lichamelijke en mentale klachten.

FOMO?

Ik had er nog nooit van gehoord. FOMO ofwel “fear of missing out”. Dat blijkt nogal een dingetje, zo groot dat er dus een woord voor is uitgevonden. Maar die “fear” of angst heeft een nare bijwerking. Het betekent nog een “moeten”. Je moet van alles want morgen kan het wel eens te laat zijn of je hebt iets gemist. Dus niet te veel uitstellen.

We hebben veel keuzemogelijkheden qua studie, banen, vakanties en vrijetijdsbestedingen. Leuk maar ook een valkuil. We kiezen vaak te veel. Terwijl er toch voor iedereen maar 24 uur in een dag zitten. Vergeet multitasken en powerwoman of superman. We zijn allemaal gewone stervelingen en doodmoe als we teveel doen.

Dus kies niet teveel. Uitstel is niet altijd afstel. En als het dat wel is dan heeft dat een reden. Ook niet erg.

Leven of  beleven

Als je 35 bent en je wordt 80 dan heb je nog 45 jaar te gaan. En natuurlijk moet je niet alles uitstellen. De Corona tijd heeft ons dat wel geleerd. Maar er is een tussenweg. Het leven is niet zwart of wit. Er zijn ook in het gewone leven 50 tinten grijs (en alle kleuren van de regenboog). Dus beleef het leven en raas er niet doorheen.

Leef alsof je 80 wordt maar weet dat vandaag nooit meer terugkomt

Gisteren komt nooit meer terug. Die dag is voorbij. Dus maak van elke dag iets. Laat hem niet ongemerkt voorbij gaan. Maar prop ook niet alles in één dag. Daar heb je ook niks aan.

Maak keuzes. Ik heb het al zo vaak gezegd maar blijf erop hameren. Om me heen zie ik zoveel mensen die moe of ziek zijn, die zichzelf compleet voorbij lopen. Waarom? Vraag je af wat het je oplevert buiten een soort van burn-out of moedeloos en moe gevoel.

Verlanglijst

Carrière, gezin, huis, vakantie, sport (of strak lijf), sociale contacten, familie. Het kan allemaal! Maar niet allemaal tegelijk. Geniet van wat je nú doet. Ik ben nu 60 jaar en met een opleiding bezig. Mijn 60e verjaardag heb ik in Parijs gevierd, komend jaar ga ik naar Amerika. En als ik volgend jaar leef en gezond ben wil ik ook weer leuke nieuwe dingen doen. Maar eerst ga ik hiervan genieten. Wat dan komt zie ik dan wel weer.

De oplossing

Theoretisch makkelijk maar moeilijk uitvoerbaar.

  1. Stel prioriteiten: zoals voor eten zorgen. Dat betekent naar de winkel, koken maar ook inkomsten regelen. Je zult moeten werken of zorgen dat er inkomen binnen komt. Maar ook hierin keuzes maken. Hoeveel heb je écht nodig?
  2. Maak tijd voor wat je doet en doe het bewust. Je kunt beter 1 of 2 keer in de week sporten maar dan met rust en plezier. De rest van de beweging kun je ook krijgen doordat je de auto laat staan en met de fiets gaat of te voet. Dat kost meer tijd dus maak daar tijd voor.
  3. Blijf met je hoofd waar je bent. Dus niet lijsten afwerken als je bij iemand op bezoek bent.
  4. Een hele wenslijst? Prima maar misschien dit jaar naar tennis en volgend jaar naar zumba. Dit jaar een opleiding en volgend jaar een training. Eén keer op vakantie en twee weekendjes. Of een vakantie thuisblijven voor het verbouwen van het huis. In plaats van een verbouwing tussendoor. Muziekles, Spaanse les, terrasjes en etentjes? Leuk! Maar niet allemaal tegelijk. Je hebt nog tijd. En als je geen tijd hebt wil je wel genoten hebben van wat je hebt gedaan.
  5. Goed plannen betekent dat er ruimte is voor spontane acties! Het is ook helemaal niet erg als je afwijkt van jouw eigen planning. Zou je maandag poetsen en is het super mooi weer? Dan kun je ook even snel met de Franse slag door het huis en naar buiten.

Conclusie

Vergeet niet te leven. Die gemiddelde 80 jaar zijn zo voorbij. Het is leuk als je straks wat te vertellen hebt. Wat je allemaal hebt meegemaakt en niet alleen hebt doorgemaakt!

Je kunt 100 jaar worden en niet hebben geleefd. Je kunt jong sterven maar wel hebben geleefd. Dat heeft niet met leeftijd te maken maar met hoe je met jouw dagen omgaat!

Ik wens iedereen een vol leven!