Erwtensoep, een feest voor jouw darmen

Erwtensoep is van spiterwten gemaakt. Deze horen tot de peulvruchten. Ze zitten boordevol vezels en eiwitten. Hieronder een overzicht van wat erin zit en waar het goed voor is:

Spliterwten: goed voor de darmen vanwege de vezels en eiwitten als bouwstof.
Prei: goed voor hart- en bloedvaten, tegen schimmels en ontstekingen. Vermindert
aderverkalking en verlaagt cholesterol.
Ui: goed voor hart- en bloedvaten, bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Werkt tegen
ontstekingen.
Knolselderij: vol vezels dus ook goed voor de darmen.

Met of zonder vlees

Je kunt de soep met of zonder vlees maken. Je kunt het pureren of grof laten als je dat lekker vind en er dan eventueel stukken rookworst in doen.  Ik geef hier het recept met vlees en rookworst en laat de keuze aan jou. Want zoals de meeste mensen die mij volgen weten, eet ik 80% gezond en 20% gezondigd dus als je er geen 3 rookworsten in doet is het goed in balans!

Ik eet zelf zelden varkensvlees omdat het lastiger verteerbaar is voor de darmen. Bij enkele gerechten maak ik hierop een uitzondering. Zoals bij de erwtensoep. Ik hou het echter wel bij uitzonderingen en voeg het toe voor de smaak en niet om de soep te vullen. Ook hierin maak jij jouw eigen keuze. Je kunt heel gezond eten en dan ’s avonds met een fles cola en een grote zak chips op de bank liggen. In dat geval kun je beter een keer vlees in de soep hebben en door de grote hoeveelheid vezels ’s avonds geen behoeft meer hebben aan cola en chips. Ben je toch beter uit!

Het recept

Ingrediënten

  • 500 gram spliterwten
  • 1 prei
  • Kleine knolselderij (ongeveer 250 gram)
  • 1 winterpeen
  • 1 aardappel
  • 1 ui
  • 1 laurierblaadje
  • 4 runderbouillonblokjes (of als je vegetarisch wil groentebouillon)
  • 2 liter water
  • 1 rookworst (optioneel)
  • 200 gram schouderkarbonade of hamschijf (optioneel)

Bereiding

Spoel de spliterwten af onder de koude kraan. Breng het water met de spliterwten, het vlees (niet de rookworst), de bouillonblokjes en het laurierblaadje aan de kook en laat het ongeveer een uur zachtjes koken. Roer regelmatig door. De erwten vallen uit elkaar en je krijgt dan een groene massa.

Snij de prei in ringen en de rest van de groente in blokjes. Haal het vlees uit de soep en snij deze in kleine blokjes. Voeg de groente en het vlees toe. Als je de soep wilt pureren kun je het vlees beter apart houden en na het pureren toevoegen. Laat de groente nog een half uur meekoken. Pureer dan de soep of laat het zo en voeg de stukjes vlees en schijfjes rookworst toe. Laat dit nog 10 minuten goed warm worden en breng op smaak met peper en zout en eventueel nog een extra bouillonblokje.

Ikzelf maak liever een dubbele portie en vries dan een deel in. Lekker om op voorraad te hebben als je eens geen zin hebt om te koken. Zet op de bakjes altijd wat erin zit, hoeveel en de datum. Als het bevroren is zie je niet altijd wat erin zit.

Smakelijk eten!

Bron: De Voedingswijzer-Juglen Zwaan