Draagkracht en draaglast

Hoe komt het dat sommige mensen heel veel kunnen doen of veel druk kunnen hebben zonder daar last van te krijgen, terwijl anderen al moeite hebben om de helft van deze taken of druk aan te kunnen. Is dat mentaliteit of karakter? Of wilskracht?

Draagkracht

Als je fit en gezond bent en goed slaapt kun je natuurlijk veel meer aan op een dag dan als je ziek of moe bent. Dit noemen we draagkracht. Jouw draagkracht is klein als je lichaam alle energie nodig heeft om te herstellen of om te overleven.

Mentaal is dat hetzelfde. Als je heel veel aan je hoofd hebt of je veel zorgen maakt dan is het moeilijk om er nog wat bij te hebben. Opdrachten, kinderen of het werk kun je dan vaak niet aan. Jouw mentale draagkracht is dan laag.

Draaglast

De hoeveelheid werk of mentale belasting noemen we de draaglast. Het verschilt van persoon tot persoon hoeveel draaglast je kunt hebben. Ten eerste is dit afhankelijk van jouw draagkracht. Maar het heeft natuurlijk ook te maken met de passie die je voor de “last”  hebt.

Ik zal mijzelf als voorbeeld nemen. Als ik fit ben en de badkamer mag (lees “moet”) poetsen is mijn draagkracht gelijk een stuk lager en voelt de last zwaar. Ik vind er niks aan en dan druk ik mij beschaafd uit. Ik maak die badkamer iedere week schoon, jaar in en uit dus sta er echt niet op te springen.  Als ik mensen mag begeleiden in de praktijk en ik heb toevallig slecht geslapen of ben te laat naar bed gegaan dan is mijn draagkracht toch heel groot. Ik zou wel 10 gesprekken op een dag kunnen doen, bij wijze van spreken, omdat ik dit ontzettend leuk vind.

De draagkracht is dus afhankelijk van je lichamelijke en mentale gesteldheid. En als je iets graag doet voelt de last veel lichter.

Je kunt het vergelijken met een brug. De pijlers zijn de draagkracht en de brug is de draaglast.

Wat kun je met deze informatie?

Als alles te zwaar voelt en je merkt dat je niets meer leuk vind dan is je draagkracht te laag of je draaglast te hoog. Het is dan goed om eens te kijken waar dat aan ligt. Heb je alleen maar zware taken of zijn het vervelende dingen of verplichtingen. Of komt het doordat je geen energie meer hebt. Zelfs niet voor de leuke dingen. Het is goed om dat te onderzoeken. Versterk je draagkracht en verlaag de last zodat je langzaam weer in balans komt.

Je kunt als je er zelf niet uitkomt de hulp inroepen van een Vitaliteitscoach. Die gaat samen met jou achterhalen wat de oorzaak is en begeleid je om de balans terug te krijgen. Het is soms moeilijk om zelf te zien waar het fout gaat. Want had je dat gezien dan was het waarschijnlijk niet zo ver gekomen. Of je ziet het maar weet niet hoe je dit kunt stoppen.

Signalen

Ga niet door en negeer de signalen niet. Als je dat doet steven je regelrecht op een burn-out af. En ook hier is voorkomen beter dan genezen! Het leven is te kort om er niet van te genieten en gebukt te gaan onder te zware lasten. En vanzelf gaat het niet over. Laat de pijlers niet bezwijken onder een te grote last maar ga ermee aan de slag!