Sla of salade?

Om voldoende groente te eten is het handig om dit over de dag te verdelen. Daarom is de lunch ook een mooie gelegenheid om groente toe te voegen. Je kunt groentesoep eten, een salade maken of roerbakgroente met ei, kip, vis, quinoa of rijst maken.

Maar wat is een salade? Een bak met sla? Met wat dressing?

Met alleen sla krijg je niet voldoende binnen. Qua voedingsstoffen niet maar ook qua verzadigd gevoel niet. Je hebt nog honger of krijgt binnen een korte tijd honger en gaat dan op zoek naar “vulling”. Daarom hier tips om van gewone sla een lekkere salade te maken.

Tips

Een salade heeft “body” nodig en smaak. Je kunt er wat peper en zout over strooien of wat dressing. Komkommer en tomaat is ook lekker maar geeft geen verzadigd gevoel. Daar heb je dus iets anders voor nodig.

Enkele voorbeelden:

  • rode biet
  • gekookt ei
  • stukjes zalm, kipfilet, garnaaltjes of gehaktballetjes
  • geitenkaas
  • olijven
  • zoete bataat, quinoa, of zilvervliesrijst

Je kunt er speciaal iets voor kopen of restjes van de vorige dag gebruiken. Ook is het handig om ’s avonds wat meer kip, vis of vlees te bereiden zodat je ook iets hebt voor de lunch van de volgende dag. En het leuke is dat je eindeloos kunt variëren. Wat je lekker vind of toevallig in huis hebt. Op de foto zie je mijn lunch die bestaat uit verschillende soorten sla (gesneden te koop dus gemakkelijk) met olijven en brie (die ik over had van een gezellige avond met vrienden met een wijntje en borrelplank) en gesneden rode biet (die ik speciaal heb gekocht om de salade mee te vullen). Een beetje uit de koelkast en een beetje bijgekocht.

Waar is het goed voor

Rode biet:

Rijk aan vitamine C en ijzer, stoffen die de lever beschermen en kankerremmend zijn, en stoffen die ontstekingsremmend kunnen werken. Het verbetert ook de doorbloeding.

Ei:

Eieren bevatten onder andere selenium, vitamine B12, jodium en vitamine A en D. Selenium en jodium ondersteunt de werking van de schildklier. Het cholesterol in ei is in een gezonde verhouding (LDL en HDL) waardoor dit geen nadelige effecten heeft. Een ei bevat veel eiwitten en vetten wat zorgt voor een verzadigt gevoel.

Vis

Het gaat te ver om alle vissoorten te benoemen maar over het algemeen bevat vis veel jodium, selenium, ijzer, vitamine B12 en eiwitten. Vette vis bevat veel Omega 3 vetzuren maar let op; het ligt eraan welke kwaliteit vis je koopt. Eet één à twee keer vis per week en wissel af met ziewieren en algen.

Quinoa

Quinoa bevat veel vezels, B vitaminen en mineralen. Het is glutenvrij en heeft stoffen die ontstekingen kunnen voorkomen. Het laat bovendien de bloedsuikerspiegel niet snel stijgen (goed voor mensen met insuline resistentie of Diabetes 2). Let op; het zaad eerst goed afspoelen voor het koken. Er zit om de zaadjes een laagje saponine, ter bescherming tegen insectenvraat wat een bittere smaak geeft. Dat verdwijnt met het wassen.

Plannen en voorbereiden

Om een gezonde lever en darmen te hebben en houden (en nog honderd andere redenen) is het goed om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Minimaal! Dus liever nog meer. Dat betekent ’s avonds het halve bord vol groente en overdag de rest. Maar verse groente is niet lang houdbaar. Dat vergt dus planning. Kies een dag in de week dat je de tijd kunt nemen om een planning te maken voor het menu en de boodschappen. Je kunt veel invriezen, en op dagen dat je weinig tijd hebt hier gebruik van maken. Een goede voorbereiding kost misschien een uurtje tijd, boodschappen doen ook, maar je profiteert hier op de korte en lange termijn van. Geen gehaast of stress over wat je moet eten, door de week meer tijd om te koken en te genieten en op de lange duur een betere gezondheid.

Geen excuus dus

Waar een wil is, is een weg! Wil jij lekker en gezond eten? Plan dan niet alleen het avondeten maar ook de lunch. Je wordt er rijkelijk voor beloont!

Bronnen:

*Juglen Zwaan; De Voedingswijzer