Paprikasoep

De paprika

De rode paprika zit boordevol vitamine C en veel antioxidanten. Er zitten ook veel carotenen in die in het lichaam worden omgezet in vitamine A. Ze zijn goed voor je immuunsysteem, je ogen en cholesterol.

In koude tijden is het vaak lastig om genoeg water te drinken. Maar een lunch met soep zorgt ook voor aanvulling van vocht. Je kunt het gemakkelijk van te voren klaarmaken. Een grote pan maken en porties in de diepvries doen voor als je een gezonde en makkelijke lunch wilt.

De ingrediënten

Voor 4 à 5 koppen soep:

  • 3 rode (punt)paprika’s
  • 1 of 2 winterwortels
  • een grote ui
  • dikke teen knoflook
  • zongedroogde tomaatjes, ongeveer 150 gram
  • tijm, zwarte peper en zout, chilipoeder en paprika poeder
  • tuin- en groentebouillon blokken
  • olijfolie

Bereiding

Snij ui en knoflook fijn. Snij de wortels en de paprika’s in grove stukken. Pureer de zongedroogde tomaatjes.

Bak ui en knoflook in de olijfolie en voeg na een paar minuten de paprika’s en de wortels toe. Voeg de zwarte peper, tijm, een theelepel paprikapoeder en een snufje chilipoeder toe. Wil je het pittig? Doe er dan meer chilipoeder bij. Wacht met het zout tot het einde. Bouillonblokken zijn ook zout.

Voeg de gepureerde zongedroogde tomaatjes erbij en zet het net onder water. Doe er dan de bouillonblokken bij. Meestal 2 blokken per liter. Begin met 2 of 3 blokken en proef later of er nog iets bij moet.

Laat het 10 à 15 minuten koken en prik met een vork in de wortel of het gaar is. Pureer dan de soep en proef of je nog bouillonblokken, zout of chili moet toevoegen. Dit is een kwestie van smaak dus experimenteer.

Tips

Vaak heb je hele zakken paprika in de aanbieding. Dan wil je er 1 of 2 maar ben je goedkoper uit met een hele zak. Haal er dan gelijk een wortel bij en maak er soep van. Ook de zongedroogde tomaatjes kun je vaak over hebben. In de koelkast kun je dat wel bewaren maar niet te lang.

Soep kun je maken van restjes. Bijvoorbeeld bloemkool, broccoli of wortelen. Vooral in deze tijden waar alles peperduur is kun je restjes gebruiken. Maak een omelet met restjes groente of verwerk het in de soep.

Geen toegevoegde rommel, lekker, warm en gezond.

Smakelijk

De Voedingswijzer – Juglen Zwaan