“Zoorvleis”

Zoals jullie weten zijn  mijn recepten gezond, makkelijk en lekker (smaken verschillen maar daar ga ik toch vanuit). Dit recept is voor het grootste gedeelte gezond, heel makkelijk en ik vind het heerlijk.

Om te beginnen wil ik even zeggen waarom dit gedeeltelijk gezond is. Het niet supergezonde deel is de peperkoek (3 klontjes suiker per plak) en de appelstroop (ook vol suiker). Maar ook hier is mijn motto weer 80% gezond en 20% gezondigd. Dus lekker genieten.

Het gezonde deel

Rundsvlees:

  • B12: vlees bevat vitamine B12. B12 uit vlees wordt veel beter opgenomen door het lichaam dan plantaardige B12.
  • IJzer: Ook hier hetzelfde verhaal. IJzer uit vlees wordt veel beter door het lichaam opgenomen dan uit planten.
  • Eiwitten: vlees bevat veel eiwitten van goede kwaliteit

Kruiden:

  • Kruidnagel: extreem sterke antioxidant, antivirale en antimicrobiële werking.
  • Jeneverbes: verbetering van spijsvertering en nieren. Goed voor soepele gewrichten. Werkt tegen ontstekingen, leverschade, diabetes type 2, bacteriële infecties, schimmels en hoog cholesterol.
  • Ui: verbetert bloedsuikerspiel, goed voor hart- en bloedvaten en de bloeddruk.

Het recept

Ingrediënten:

  • 1 kilogram runderstoofvlees in kleine stukjes (van riblappen of runderlappen)
  • 3 uien
  • 3 laurierblaadjes
  • 10 jeneverbessen
  • 10 kruidnagels
  • 2 el appelstroop
  • 5 plakken peperkoek
  • 100 ml azijn
  • roomboter of olijfolie om in te bakken
  • peper en zout

Bereiding:

Het vlees dat je koopt is meestal in grove stukken gesneden. Ikzelf vind het lekkerder als het wat kleiner gesneden is. Dan is het ook meer verdeeld in de saus. Bestrooi de stukken vlees met peper en zout.

Snij de uien in ringen en bak deze even glazig in de pan. Haal ze eruit en bak het vlees rondom bruin. Voeg dan alles toe. Vul het aan met water totdat het vlees onder staat. Afhankelijk van de grootte van het vlees laat je het 3 à 4 uur sudderen.

Hoe gezond wil je het hebben?

Dit kun je serveren met zilvervliesrijst en een berg groente. Dat is de gezonde versie. Je kunt ook voor de andere variant kiezen: friet met zoor vleis, met of zonder groente. Dit vind ik echt zo’n Vastelaoves gerecht (vertaling: Carnavalsgerecht). Dus ideaal voor deze tijd. Je kunt er altijd een komkommersalade bij maken als je geen zin hebt om groente schoon te maken en te koken.

Ik wens iedereen smakelijk eten en voor de liefhebbers een fijne “Vastelaovend”!

Bron: Juglen Zwaan – De Voedingswijzer