Focus hebben, houden en loslaten

Om goed te presteren moet je de focus hebben. Het fabeltje van multitasken is ook echt een fabel. Als je twee dingen tegelijk doet, doe je één ding automatisch, dus zonder focus. Je kunt je niet op twee zaken focussen. Je kunt wel in de soep roeren (zonder focus), in de telefoon praten (met focus) en in je ooghoek een kind zien vallen. Op dat moment verleg je de focus naar het kind (dat hoop ik tenminste).

Dus is het goed om niet afgeleid te worden als je met een taak bezig bent en je goed te focussen.

Het geheim van een goede focus

De man die je hier op een rolletje ziet staan is super gefocust. Hoe ik dat weet? Hij zou direct van dat rolletje afvallen en zijn fakkels laten vallen als hij niet gefocust was. Hoe doet hij dit?

Ten eerste door te oefenen. Hij is ergens gaan oefenen zonder zich af te laten leiden. Hij heeft alleen maar opgelet hoe hij de balans kon houden. Hij heeft met stokjes gejongleerd totdat hij het goed kon en is daarna met fakkels gaan oefenen. Stap voor stap.

Ten tweede is hij na het oefenen  niet gelijk gaan joggen of fietsen. Hij is niet direct gaan werken. Hij heeft rust genomen om te ontspannen.

Ten derde neemt hij applaus in ontvangst ofwel hij geniet van zijn prestatie. Hij gaat niet direct naar huis om een nieuwe act te leren. Hij geniet van het moment en is trots. Daarna neemt hij zijn welverdiende rust om zo weer iets anders te kunnen gaan doen.

Wat mis je als je de focus hebt?

Als je geconcentreerd met iets bezig bent zie je niet wat er om je heen gebeurd. Dat is niet erg want je bent gefocust op iets. Maar als je dit constant doet mis je wel veel. Zo rennen we ook de hele dag, week, maand van hot naar haar. En zijn er dan heel trots op dat we overal geweest zijn. De vraag is of je er ook wat van mee hebt gekregen.

Als je door het bos rent zie je veel minder dan als je er doorheen wandelt. Je kunt dan elk bos in het land bezocht hebben, en er niet één hebben gezien.

Moraal van dit verhaal

Waarschijnlijk duidelijk en bekend: je kunt niet altijd gefocust blijven zonder rust, zonder ook van de prestatie te genieten. Waar doe je het dan voor? Waarom schrijf ik dit? Iedereen weet het. Maar iedereen weet ook dat roken slecht is. Dat je niet moet appen aan het stuur. Dat je op tijd naar bed moet en veel groente moet eten.

Waarom doen we het niet?

Waarom proberen we allemaal 10 ballen in de lucht te houden, weten we soms niet eens welke ballen, of waarom we het doen. We zien niet meer wie of wat er om ons heen is. Kunnen niet genieten van de prestatie of het goede werk. Voelen ons moe, niet gelukkig, tekort schieten, schuldig.

Moe, schuldig, ongelukkig, falend, tekortschietend, slechte ouder, slechte partner enzovoorts

 STOP ERMEE!

Overal in willen uitblinken. Want goed is niet goed genoeg. Volgens mij zit niemand te wachten op een perfecte partner, moeder, vriend of vriendin. En voor kleine kinderen ben je toch de liefste mama of papa op de hele wereld. En voor de pubers kun je het toch niet goed doen. Ongeacht jouw inspanningen. Dus voor wie staan we ons eigenlijk zo uit te sloven. Een partner die ’s avonds doodmoe op de bank ligt in een perfect huis is lang niet zo leuk als een gezellige fitte partner met de afwas nog op het aanrecht.

En dus?

Kies bewust waar je de focus op legt. Op dit moment leg ik de focus op deze blog. Als ik klaar ben ga ik buiten een halfuurtje lopen, want de zon schijnt (eindelijk). Dan wil ik even rust en genieten van het lekkere weer. Dan moet ik studeren dus leg ik daar een half uur de focus op. Dan is het koffietijd en ga ik lekker niks doen. Als ik de rustmomenten niet neem is mijn focus niet goed en krijg ik alles maar half of niet goed af. Zo ben ik sneller klaar, werk beter en heb er ook plezier in.

Doe geen dingen half. Dat kost energie zonder het gewenste resultaat en geeft geen goed gevoel. Dus doe één ding en focus je daarop. Maar maak keuzes. Doe liever 2 dingen in plaats van 4. Dat betekent dat je minder kunt doen maar wel beter én het kost je minder energie. Sterker nog, het levert je waarschijnlijk energie op.

Vraag je af voor wie je het doet. Ook dit is een keuze. Als het met jou goed gaat is dat ook heel fijn voor je omgeving. Dus ben je een pleaser, dan kun je goed voor je zelf zorgen zonder schuldgevoel. Heerlijk toch!

Ga ervoor en geniet ervan!