Guilty Pleasure, wat is dat?

Met mijn 60 jaar probeer ik bij de tijd te blijven. Regelmatig hoor ik bijvoorbeeld mensen zeggen dat ze echt geen apps willen gebruiken. Totdat ze kleinkinderen krijgen en dan pas overstag gaan. Vlotte negentigers die met hun mobiel overweg kunnen vind ik dan ook geweldig.

Maar natuurlijk zijn er ook dingen waarvan ik echt niet begrijp waarom ze in het leven zijn geroepen. We spreken bijvoorbeeld veel met Engelse woorden. Omdat de grote wereld steeds kleiner wordt en internationaler, begrijp ik dat. Maar er zijn grenzen.

Zoals dus het woord “guilty pleasure”. Letterlijk vertaald “schuldig pleziertje”. Uitgelegd op google; “Leuke dingen doen waarvan je weet dat het slecht is”?!

Genieten is gezond?

Als je ongezond leeft weet je dat je de rekening vroeg of laat gepresenteerd krijgt. Dat lijkt me duidelijk. Elke dag chocolade eten op de bank met de afstandsbediening in de hand is dan ook geen “guilty pleasure” maar een ongezonde leefstijl.

Wat wel gezond is, is genieten. En als je heel af en toe iets lekkers pakt is dat dus heel gezond. Toen ik klein was kregen we op zondag een dubbeltje (voor de jonkies; dat is 10 cent) en later een kwartje (25 cent). Daar gingen we in Blerick bij “de blinde” snoepjes voor halen en aten dat dan natuurlijk gelijk op. Dat was het lekkerste snoep dat er bestond. Omdat je er een hele week op gewacht had.

Nu eet iedereen elke avond snoep of chips. En zo lekker is dat dan toch niet meer.

Waar slaat dit op?

Het woord “guilty pleasure” slaat helemaal nergens op. Het enige wat het doet is de mensen die wel op hun gezondheid letten ook nog het plezier wegnemen van een keer zondigen. Want mensen die constant zondigen of ongezond eten hoor je dit niet zeggen. Nee, het zijn juist die mensen die goed opletten en af en toe eens iets willen eten of drinken wat niet op de groenteschijf staat.

Mijn deskundig en persoonlijk advies

Eet gezond, leef gezond en gebruik dat onlogische, onduidelijke en onjuiste woord nooit meer. Geniet ervan als je eens een lekker glaasje wijn drinkt of als de chocolade op je tong smelt. Dat is zalig en je lichaam maakt er spontaan allerlei stofjes van aan die je blij maken. Maar doe het wel met mate. Hier komt hij weer:

80% gezond en 20% gezondigd

Vervang het woord dus door “onschuldig pleziertje” of zeg gewoon; ik pak iets lekkers of ga een hele avond op de bank tv kijken en sport vandaag gewoon niet. Niks schuldigs aan, en gewoon gezond!

Als je te streng bent voor jezelf hou je het ook niet vol of is het niet leuk. En een gezonde leefstijl is wel leuk!

Veel plezier met die 20% gezondigd en geniet ervan!