Geluk!

Mensen streven naar geluk. Gelukkig zijn. Dat is wat we willen uitstralen, wat we ook delen met andere. Ongelukkig zijn is een vorm van falen. Iets wat je liever niet deelt want dan doe je echt iets helemaal fout.
En waar wordt je dan gelukkig van? Ja ja niet van materialisme dat weten we allemaal maar we hebben toch graag alles wat we maar kunnen kopen. En als we dan in onze mooie dure tuin zitten voelen we ons gelukkig omdat het gras zo groen is.

We kennen waarschijnlijk ook de spreuk:
“waarom is het gras groener bij de buren?. Omdat ze zoveel shit hebben!”

Mijn idee

Persoonlijk denk ik dat we met 2 dingen rekening moeten houden als het om geluk gaat.

  • Je kunt niet constant gelukkig zijn. Tussendoor voel je je gewoon, of down, of chagrijnig of moe enzovoort. Dat is niet erg. Alleen moeilijk te accepteren. Dat maakt het wel een stuk makkelijker als we dit eens gewoon toelaten en toegeven. Aan jezelf en aan mensen om je heen.
  • Als je echt geluk wilt ervaren zul je ook de dalen erbij moeten accepteren. Je kunt je proberen af te schermen voor pijn en verdriet maar zonder dit zul je ook nooit voelen hoe het is om echt gelukkig te zijn. Als je het nooit koud hebt gehad waardeer je de warmte niet zo. Als je nooit dorst hebt gehad smaakt het water niet bijzonder.

Hoe dan?

Om echt te ervaren wat geluk is moet je risico’s durven nemen. Als je je niet durft open te stellen voor een relatie omdat je bang bent voor de pijn als het fout gaat, dan zul je ook niet de echte mooie intense momenten beleven die bij verliefd zijn horen. Het geld ook voor kleine dingen. Nieuw eten proeven. Ga maar eens op vakantie en eet alleen wat ze daar in dat land eten. Je proeft nieuwe dingen, sommige lekker andere voor jouw smaakpupillen vies. En hoe lekker is dan de stamppot als je thuis komt. Dat geld voor alles.

Focus

Voor sommige mensen is alles belangrijk. In principe is dan dus niets belangrijk want alles zit op dezelfde lijn. Maar je zou eens iets missen. Met als gevolg dat ze nergens meer van genieten omdat ze alleen bezig zijn met wat ze nog moeten. Werken, sporten, gezin enzovoort. Je kent het wel. Maar het is ook een risico om de focus eens op één ding te leggen. En de rest even op een laag pitje zet. Met het risico dat je daar wat “mist”. Heb je vrij of vakantie. Weg met die mail. Dan neem je afstand van de buitenwereld en focus je je helemaal op jezelf en je gezin of relatie. Ben je op je werk sluit dan alles eens buiten. Je partner of kinderen moeten het dan maar eens zonder jou oplossen. Lees je een boek dan ben je dus helemaal afwezig. Geef dat aan. En als je buiten wandelt ben je één met jouw omgeving.

Dat heb ik altijd al willen doen…

Dan komt nog het “dat heb ik altijd al willen doen” verhaal. Ik wil later liever spijt hebben van de dingen die ik gedaan heb dan van de dingen die ik niet heb gedaan. Heb je altijd al een reis willen maken dan doe het. Heb je altijd al een cursus willen doen dan doe het. Nu! En heb je altijd al voor jezelf willen beginnen dan begin. Je kunt niet echt falen als je het probeert. Dan moet je wellicht diep door het stof, kost het bloed zweet en tranen maar als het lukt krijg je voldoening en… geluk. Vraag jezelf af “wat is het ergste dat mij kan gebeuren”.

Walt Disney is jaren bezig geweest met zijn tekeningen en heeft zelfs op straat geleefd maar zijn droom kon hij niet loslaten. Diepe dalen heeft hij doorgemaakt maar uiteindelijk stond hij aan de top. Nu hoef je niet zo extreem te gaan. Ook kleine dingen kun je vaak uitstellen uit angst voor het onbekende, voor falen, voor pijn en verdriet. Durf te leven, ga ervoor!

Een rechte lijn of golven?

Het leven kan een rechte vlakke lijn zijn zonder diepe dalen en hoogtepunten of het kan een weg van verdriet en geluk zijn. Waar kies jij voor? Veiligheid en misschien verveling en saaiheid (is dit een woord?) of risico en pijn en geluk?

En ik?

De bank waar ik werk gaat reorganiseren. En ik heb aangegeven dat ik wil vertrekken. Pas 58 jaar en financieel misschien niet verstandig. Maar ik volg mijn hart. Ik wil alle tijd besteden aan mijn praktijk want daar krijg ik energie van, daar wordt ik gelukkig van. Wat is het risico? Dat ik geen financiële zekerheid heb, dat ik mijn dagen niet gevuld krijg? Als er een probleem ontstaat door deze keuze dan maak ik daar een uitdaging van. Het zij zo, de keuze is gemaakt. Ik moet alleen nog wachten of mijn keuze wordt goedgekeurd en ik ben helemaal geen geduldig typetje dus daar wordt ik dan weer chagrijnig van. Maar als het wordt goedgekeurd ben ik heel erg gelukkig en vier ik een klein feestje met mezelf.

Later

Wat vertel jij straks in het bejaardentehuis voor verhalen? Van alles wat je hebt geprobeerd en is gelukt en mislukt of wordt jij een toehoorder en luistert naar de verhalen van een ander. De keuze is aan jou!
En als jij de keuze maakt om geen risico te nemen is dat ook goed. Zolang het maar jouw keuze is. En zolang jij je er goed bij voelt.

Geluk. Het is maar een letter verschil met gelukt!