Vakantie

Vakantie, dat woord betekent vrij hebben, kunnen doen wat je wil, niets moeten en rusten. In de praktijk is dat niet altijd waar het op uitdraait. Het begint al bij de keuze. Waar gaan we naartoe? Eigen land, buitenland, auto, camper, trein of vliegtuig. Goedkoop of duur, back to basic of luxe? En wie gaat er mee. Oma? De pubers? Met vrienden of alleen?

Geboekt

Oké, we gaan ervan uit dat je een keuze hebt gemaakt. Dan komt het regelen. Koffer, tickets, autocheck. Wat neem je mee, welke regels gelden er in het land, mag je nu met Corona daar naartoe? Paspoort geldig? EHBO doos mee. Contant geld of niet?

Dan komt punt drie; wie zorgt er voor de goudvis, kat, hond, planten, ouders (niet persé in deze volgorde) en wie maakt de brievenbus leeg. Laten we het huis veilig achter zodat we ook leuk kunnen thuiskomen?

Vertrek

Maar dan is het zover. We vertrekken. Woehoe! Het kan bijna niet meer misgaan. Misschien wat vertraging, pech onderweg,  zieke kindertjes, iets belangrijks vergeten (paspoort of zo) of de weersvoorspellingen kloppen niet. Maar verder is alles oké.

Aankomst

Het hotel of de camping zou kunnen tegenvallen maar het is vakantie dus niet moeilijk doen. Je ploft op de campingstoel, of je ligbedje (dat je met harde hand hebt moeten veroveren aan het zwembad of strand) om uit te rusten van de enorme inspanning die het heeft gekost om op de bestemming te komen. En dan heb je echt vakantie….

Rust

Nu blijkt dat veel mensen de eerste dagen hun draai niet kunnen vinden. Je bent wat onrustig omdat je van een hele drukke agenda naar even helemaal niets gaat. En dat is wel wennen. Maar na een paar dagen kom je tot rust. Je bent niet thuis dus je kunt niets doen. Je hebt uiteraard je laptop thuis gelaten en kijkt ook niet op je mobiel dus je lichaam en geest komen helemaal tot rust.

En dan worden veel mensen ziek of krijgen hele erge hoofdpijn. Wat logisch is want het lichaam heeft de tijd en de ruimte voor achterstallig onderhoud. Dit gaat na een paar dagen weer weg en de tweede helft van de vakantie is zalig. Ofwel “het einde”. Letterlijk en figuurlijk afhankelijk van hoelang je hebt. Want dan moet je weer inpakken en alles regelen voor de terugreis.

Waar of niet waar

Flauwekul natuurlijk. Zo erg is het allemaal niet want dan gingen we nooit meer op vakantie. We vergeten de vervelende dingen en onthouden de heerlijke zonnige dagen van niets doen of leuke dingen doen en lekker eten. Als je dan thuis bent denk je: “dit lekkere gevoel wil ik vasthouden. Ik ga niet meer alles volplannen maar ook genieten van niets doen”. Om vervolgens na twee à drie weken weer helemaal in het drukke ritme te glijden en het niet meer in de gaten hebben.

Een beetje vakantiestress is gezond en leuk. Net zoals de stress met een kerstboom opzetten. Het hoort erbij. Het is een deel van de charme. Maar geforceerd moeten ontspannen omdat we de rest van het jaar zo druk zijn is natuurlijk niet verstandig.

De tip van de week

Zorg voor “minivakantietjes”. Een nieuw woord en leuk voor galgje. “Minivakantietjes”. Dat betekent dat je ook thuis in de tuin kunt zitten met een koud drankje (gezond natuurlijk) en een boek of gewoon de ogen dicht doet. Een “wintersportminivakantietje” is in de winter met een boek en lekkere warme thee op de bank zitten en lezen. Of muziek luisteren. Even een wandelingetje.
Wat doe je nog meer op vakantie? Een praatje maken met mensen. Kun je thuis ook met de buren of in de winkel. In plaats van als een gek met je karretje naar de kassa scheuren kun je wat meer tijd nemen en net als op vakantie rustig kijken wat je nodig hebt en een praatje maken. Of met je partner een gesprek voeren. Veel mensen nemen op vakantie geen tv mee of hebben die nooit aan op de hotelkamer. Thuis kun je de tv ook uitdoen. (Meestal is dit het rode knopje rechts op de afstandsbediening). Je kunt in de tuin zitten en praten. Samen boodschappen doen, samen een terrasje pakken of een spelletje doen. Het kan!

De moraal van dit verhaal

We weten het allemaal. We racen door het leven en staan dan op vakantie ineens vol op de rem. En dat voelt niet altijd lekker. Leven, overleven of geleefd worden. De keuze is aan jezelf.

Persoonlijk begin ik me na een paar dagen rust te vervelen dus wil ik graag iets doen. En als ik dan thuis kom wil ik gelijk vol aan de bak. Heerlijk. Maar tussendoor pak ik wel mijn resetmomenten. Met een boek, wandelen, muziek of gewoon om me heen kijken. Om vervolgens weer lekker verder te gaan.

Tot slot

Heb jij veel klachten op vakantie? Misschien wil je lichaam jou iets vertellen. Luister er eens naar. Het is een slim gestel dat lijf van jou. Luister en reageer erop. Dan heb je de volgende vakantie misschien gelijk van dag één rust en plezier. Als je heel hard op een fiets of brommer zit en ineens vol op de rem gaat staan ga je over de kop. Ik bedoel maar. Lijkt me duidelijk. Af en toe vol gas, maar ook regelmatig rustig aan. Het leven is te kort en te mooi om er doorheen te jagen. Je hoeft niet drie keer per jaar op vakantie te gaan als je tussendoor ook kunt relaxen en genieten. Dus ook als je terug bent heb je de keuze:

A: ja ja ik weet het maar wat doe je eraan?
B: ja ja ik weet het en ik doe er wat aan!

Fijne vakantie allemaal!