Geprikkeld of overprikkeld?

De oren en de hersenen

Onze oren vangen alle geluiden op. Via een vernuftig systeem, wordt het door je hoofd geleid, waar het via een gehoorzenuw bij de hersenen aankomt. Daar wordt het geluid verwerkt of geïnterpreteerd. De hersenen verwerken geluidsprikkels bewust of onbewust. Maar ze doen er wel iets voor.

Onze arme hersenen. Ze hebben het al zo druk. Maar wij zorgen ervoor dat er constant prikkels komen. Radio in huis, radio in de auto, tv aan, telefoon aan en oortjes in.
Oortjes met muziek als je loopt, rent of fietst. Sommige mensen hebben zelfs de oortjes in met muziek als ze gaan slapen.

De oorverdovende stilte

Voor veel mensen is de stilte oorverdovend. Vandaar ook dat ze niet kunnen slapen als het zo stil is. Want dan gaan we denken, overdenken en ons zorgen maken. En dan zeggen we zo mooi: “ik kan de knop niet uitzetten, het denken niet stoppen!”

Even logisch nadenken

Oké, je hebt dus een centrale waarin alles verwerkt en aangestuurd wordt. 24/7 Staan je hersenen aan. Als je slaapt worden de dagelijkse indrukken verwerkt en geplaatst. Als je werkt of studeert hou je af en toe pauze want ook die informatie moet gerangschikt worden en opgeslagen. Dit begrijpen we, toch?

En dan zetten we de oren aan. Geen pauze, geen rust, nee wij zorgen voor andere prikkels. Muziek, series, het maakt niet uit als het maar herrie maakt. In de winkel kun je de verkoopster amper verstaan want het is sfeervol om de muziek hard te zetten.

Gevaar nummer 1

In het oor zit een slakkenhuis. Daarin zitten haartjes die geluid doorgeven. Het is als een korenveld. Het koren staat rechtop en kan door de wind plat geblazen worden.
Maar nu komt het! Als de wind gaat liggen, gaat het koren weer rechtop staan. In het oor NIET. Eenmaal plat, blijft het plat, dus ….gehoorschade.

Gevaar nummer 2

Zoals ik al heel vaak heb geschreven; het lichaam is een perfect werkende machine. Het geeft namelijk signalen af.

Naar deze signalen kun je zelfs zonder oren luisteren!

In dit geval zijn die signalen vaak  hoofdpijn, vermoeide ogen, een kort lontje, moeheid en overgevoeligheid.

Negeer je het, dan gaat het lichaam steeds sterkere signalen geven, totdat je met een burn-out of een brein dat niet meer goed kan functioneren onderuit gehaald wordt. Je lichaam dwingt je dan om te stoppen. Want als je hoofdpijn hebt, kun je niet tegen veel en hard geluid. Als je moe bent, neem je niets meer op, dus kan dat deel van je hersenen uitrusten.

Zonder het brein van Einstein

Je hoeft dus geen genie te zijn, om te begrijpen dat je dit allemaal kunt voorkomen door je hersenen lief te behandelen en met respect. Dus geef het regelmatig rust. En dan bedoel ik echt rust ofwel stilte. En geeft jouw lichaam signalen, luister er dan naar. Laat het niet zover komen dat je wordt gedwongen plat te gaan liggen.

Wat moet je dus NIET doen? En wat WEL?

Niet denken dat je altijd geluid om je heen moet hebben. Niet constant de geluidsoortjes in. Geluid niet te hard zetten. In de pauze niet op de mobiel of tv.

Wel doen: lopen, fietsen, joggen zonder muziek. Probeer het gewoon eens. Er is genoeg geluid om je heen, maar dit is niet zo vermoeiend voor de hersenen. Een kopje koffie drinken zonder geluid, bijvoorbeeld met een boek. In bad liggen met alleen het kaarsje aan. De radio af en toe een uurtje uit. Ook in de auto. En regelmatig minipauzes houden zonder extra geluid.

Wat levert het op?

In het begin; niets! Je gaat denken. Want ook denken is een manier van het lichaam om informatie te verwerken en op te slaan. Laat de gedachten komen. Wacht niet tot je in bed ligt. Ga om te beginnen eens zonder geluid lopen. En laat ook overdag jouw gedachten de vrije loop. In bed zullen de gedachten ook komen en daar kun je dan soms niet van slapen. Het zij zo. Je gaat niet dood als je een paar nachten slecht slaapt. Het is zelfs beter om hier doorheen te gaan want dan ga je uiteindelijk wel uitgerust slapen en sta je fris en fruitig op. Nu verdring je alles.

Na een tijdje zul je merken dat je scherper bent. Je neemt informatie sneller op, hoort beter en je slaapt beter. Je bent minder moe. Dat is het resultaat van een uitgerust en dankbaar lichaam.

Dus?

Heb respect voor jouw lichaam, heb respect voor jouw hersenen. Ze doen zoveel goed werk. En je wordt er voor beloond met gezondheid, energie, levenslust en een scherp brein!