Moe, uitgeput, futloos

Er zijn van die dagen dat je totaal geen energie hebt. Dat betekent ook dat je nergens zin in hebt, laat staan dat je iets gedaan krijgt. Maar waarom kun je soms zo moe zijn?

Waarom ben je moe?

Er is maar één reden waarom je moe bent. Jouw lichaam is hard aan het werk. En voor dat werk heeft het lichaam niet voldoende energie. Nou kun je zeggen “duh, logisch” maar toch vergeten we dat.

Het lichaam heeft om gewoon te kunnen functioneren een aantal Kcal nodig. Gewoon om te ademen, het hart te laten pompen, de organen te laten functioneren en onze hersenen te laten werken.
Als je dan nog energie (lees Kcal) over hebt kan het lichaam dit gebruiken om rommel af te voeren. Hoe meer rommel, hoe meer energie het lichaam nodig heeft om dit af te voeren. Let wel, we hebben het hier over Kcal uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Vitaminen en mineralen. Niet de Kcal van de rommel zelf.
Heb je dan nog energie (lees weer Kcal) over, dan kan het lichaam herstelwerkzaamheden verrichten. Cellen vernieuwen, ontstekingen aanpakken en het immuunsysteem laten werken.

Als je dan nog energie over hebt, dan ben je vitaal.

Meer eten dus?

Vooral gezonder eten. En ja, ook voldoende eten. Veel mensen krijgen wel Kcal binnen maar een groot gedeelte is van alcohol, suiker en transvetten. Dit is rommel dat door het lichaam moet worden afgebroken en afgevoerd. Dat is dus geen oplossing.

De dooddoeners

Alcohol, energy drankjes, sigaretten, peppillen en drugs zijn energieslurpers. Waarom? Omdat ze ervoor zorgen dat je niet voelt hoe het met je lichaam gesteld is. Dus kun je feesten, dansen, werken, lachen, en doorgaan tot je erbij neervalt (letterlijk? figuurlijk?).

Als dit is uitgewerkt is het lichaam dus ver over zijn grenzen gegaan en krijg je de bekende kater. Het lichaam (een superslimme machine) dwingt je om te gaan liggen, om te rusten. Dan kan het een poging doen te herstellen. Afhankelijk van de goede stoffen die erin gestopt worden en die gebruikt kunnen worden voor leven, afvoer rommel, herstel en vitaliteit.
De meeste mensen blijven bij de afdeling “leven” hangen. Sommige kunnen zelfs nog rommel afvoeren maar dan is het ook gedaan met de voorraad energie.

Dooddoener nummer 1 is echter nog steeds stress! 

Omdat we hier vaak niet mee kunnen omgaan worden andere middelen (koffie, alcohol, sigaretten en drugs) gebruikt om het te onderdrukken. Maar stress betekent dat het lichaam adrenaline en cortisol aanmaakt. Om de boel aan de gang te houden. Dat kost heel veel energie. En daarna ben je weer uitgeput.

Maar ik wil nu leven en lol maken

Vaak hoor ik vooral jonge mensen zeggen: “ik leef maar één keer en ik wil nu lol maken”.
Goed nieuws; als je gezond leeft dan kun je elke dag lol maken zonder de volgende dag met een kater te zitten. Gezonde voeding, beweging en geen chronische stress. Zelfvertrouwen zodat je eens lekker los kunt gaan zonder allemaal hulpmiddelen. Slapen zonder hulpmiddel. Dat klinkt toch als een sprookje! Het is geen sprookje. Je kunt echt met leefstijl veel meer kwaliteit van leven hebben. Lichamelijk en geestelijk.

Dan heb je nu lol en later als je “oud” bent!

Ziekte

Zoals ik al zei ben je moe omdat je lichaam hard aan het werk is. Dat kan natuurlijk door stress, slechte voeding, maar ook doordat je ziek bent of jouw immuunsysteem overuren maakt.

Je kunt niet alle ziektes voorkomen of genezen door leefstijl. Wel ondersteun je je lichaam als je gezond leeft. Zodat ziektes minder kans hebben of sneller aangepakt kunnen worden door het immuunsysteem.

Wat te doen?

Ben je moe, of zelfs al uitgeput. Geef jouw lichaam de ruimte en rust om te herstellen. Gooi er geen energydrankje in of koffie, neem geen slaappillen als je te moe bent om in slaap te vallen.

Laat jouw lichaam doen waar het goed in is en ondersteun het met gezonde evenwichtige voeding, voldoende vocht (geen biertjes) en ontspan. Zet in de agenda bij bepaalde uren of dagdelen een groot kruis. Dat is de tijd dat je niets hoeft te doen. Ga rustig in de frisse lucht lopen.

Vertrouw op jouw lichaam. Laat de moeheid komen, vecht er niet tegen maar vooral werk het niet tegen.

Conclusie

Zorg goed voor jouw lichaam. Daar hoort het hoofd en dus je mentale status ook bij. Daar krijg je ongelooflijk veel voor terug. Je voelt je fitter, energieker en niet onbelangrijk, vrolijker. Want een goede verzorging van jouw lichaam betekent dat er ook ruimte is voor de stoffen die zorgen voor een opgeruimde geest.

Je moet er iets voor doen, je moet er iets voor laten. Maar je krijgt er gezondheid en vitaliteit voor terug!