Kerstmis, alweer!

Elk jaar hoor je de verschillende meningen over de feestdagen. De reclames vliegen om je oren, net als de tips voor recepten, de verlanglijstjes, de kerstversieringen en ……  het gezucht en de klachten.

De praktische zaken

Al die boodschappen sjouwen!

Wat voor de één een heerlijk feest is, is voor de ander een gruwel, telkens weer. De stress om alles op tijd klaar te krijgen. De zorgen of het menu wel voor iedereen goed is. Of het betaalbaar is. Of het überhaupt nog te betalen is. De boodschappen op tijd halen. Al deze praktische zaken kunnen voor een hoop stress zorgen.

De familie zaken

Een nog lastiger aspect is de familie. Tante Jo kan misschien niet goed opschieten met oom Jan, gescheiden stellen willen niet tegelijk komen. Oude problemen en issues worden weer opgerakeld en iedereen zit met een Mona Lisa lach naar de klok te kijken. Wat een ellende. En dat elk jaar weer.

De planning

Nog een groot struikelblok, de planning. Want bij schoonmoeder wordt je op 1e kerstdag verwacht maar opa en oma willen jou dan ook graag uitnodigen. Pap en mam moet je op de 2e kerstdag gaan halen, maar de kinderen komen allemaal op andere dagen. Hoe plan je het zo dat het voor iedereen goed is?

Stop!!

Wat ik nooit vergeten ben is wat een goede vriendin tegen mij zei nadat haar man was overleden. “Ik heb vaak gedacht, kom eens van die bank af, stop met roken en laat de afstandsbediening liggen. Nu denk ik, lag je maar op de bank te roken met de afstandsbediening in de hand”.
Wat wil ik daarmee zeggen? Stop met te kijken naar wat niet leuk is. Hoe zou het zijn als tante Jo en oom Jan er niet meer zijn? Of dat je alleen bent met kerst. Geen stress, geen keuzes, geen boodschappen, poetsen of koken. Maar wel helemaal alleen.

Hoe dan?

Laat de strakke planning los. Als iemand niet komt omdat diegene naar andere familie moet, wil dat niet zeggen dat ze jou niet leuk of aardig vinden. Je kunt gewoon maar op een plek tegelijk zijn. Vraag wie wanneer komt. Neem beslissingen. Misschien dit jaar bij een ander of thuis. Maar beslis en doe hier niet moeilijk over. Of er 1 of 10 mensen komen maakt niet uit. Belangrijk is dat degene die komt ook uit vrije wil komt en niet uit verplichtingsgevoel. En niet constant op de horloge moet kijken.

Maak wat lekkers maar weet dat je het vaak niet iedereen helemaal naar de zin kunt maken. Het zij zo. En heb je geen budget? Vraag dan of iedereen iets mee wil nemen. Het is geen schande als je geen honderden euro’s kunt uitgeven. Kijk in de winkel wat niet te duur is en zoek daar een recept bij. Als mensen alleen komen om uitgebreid te eten is dat misschien niet jouw doelgroep. Mensen zouden moeten komen om samen bij elkaar te zijn.

Stop met je zorgen maken over de onderlinge verhoudingen. Zoals een hele slimme collega coach ooit zei; “een slecht contact is ook contact”. En dat klopt. Als iemand er niet meer is, denk je daar aan terug. Dan mis je misschien nog wel zijn geklaag of geklets. Laat het gebeuren. Tenslotte zijn deze dagen weer heel snel om. Voor je het weet is het januari en gaat iedereen weer zijn eigen gang.

Denk aan jezelf en aan de ander

Wordt het teveel? Praat er dan over en kijk of er een andere mogelijkheid is. Soms is jouw huis misschien de beste locatie, maar dat hoeft niet te betekenen dat jij alles alleen moet doen. Je kunt afspreken dat iedereen iets kookt of meeneemt. Samen koken, tafeldekken en ook van te voren de boodschappen doen of de kosten delen. En niemand kijkt met die dagen of de plinten zijn afgestoft (mocht iemand dit toch doen, geef diegene dat direct een doekje!!)

Het leven is te kostbaar en te kort

Wij zijn maar heel even op deze aardbol. Die tijd is kostbaar. Te kostbaar om dagen als een verplichting en als een last te zien. Ga voor jezelf na wat je vervelend vindt aan de kerstdagen. Wil je het liever met je eigen gezin vieren, zeg dat dan. Wil je niet de rest van je leven hoeven horen hoe egoïstisch dat wel is, vier het dan samen maar probeer het los te laten. Denk aan al die mensen die alleen zijn, geen familie hebben of iemand hebben verloren.

Het is als je ergeren aan het gesnurk van je partner. Als hij of zij er niet meer is zou je er alles voor geven om het gesnurk weer te horen. Het betekent namelijk dat er iemand naast je ligt.

Ik wens iedereen fijne feestdagen en ik wens vooral dat niemand zich eenzaam voelt. Bedenk dat alleen zijn iets anders is dan eenzaam zijn. Je kunt je in een huis vol mensen enorm eenzaam voelen. Dus kijk met de kerst om je heen en praat met de mensen.

Dat is wat ik wens voor iedereen. Een warm kerstfeest!