De Wellington Vitaminebom

Met de feestdagen ben ik altijd op zoek naar een lekker en mooi gerecht zonder dat ik daarvoor uren in de keuken moet staan. Ik wil eigenlijk ook niet allerlei moeilijke capriolen uithalen die kunnen mislukken. Dit jaar heb ik de Wellington gemaakt met groente.

De “wat eten we tip”

Op internet vind je heel veel recepten. Ik zoek iets uit en lees daar dan allerlei variaties door. Daar maak ik dan mijn eigen creatie van door bepaalde ingrediënten weg te laten en wat ik lekker (of betaalbaar) vind aan toe te voegen. Natuurlijk moet je wel leren welke combinaties goed zijn. Maar als ik het gemaakt heb schrijf ik er later bij wat beter of anders had gemoeten voor de volgende keer.

Mijn aangepast Wellington recept

Met dank aan alle receptenschrijvers op internet zal ik jullie hier onder de aangepast versie geven. Die kun je dus zelf ook aanpassen.

Ingrediënten:

  • ongeveer 10 plakjes bladerdeeg
  • 1 zoete aardappel
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 à 3 teentjes knoflook
  • 1 winterwortel
  • 400 gram spinazie
  • een courgette
  • verse tijm
  • peper en zout
  • paneermeel 3 à 4 eetlepels
  • 1 ei
  • olijfolie

Bereiding:

Schil de wortel en snij hem in lange reepjes. Was de zoete aardappel en snij ook deze in reepjes. Leg ze op een bakplaat en bestrijk ze met olijfolie. Je kunt er eventueel wat zout over strooien maar niet teveel. Zet de groentereepjes 15 minuten in de voorverwarmde oven op 200°.

Was de courgette en snij de uiteinden eraf. Snij over de lengte met een kaasschaaf plakken.

Snij de ui fijn en pers de knoflook. Bak deze in een wok in olijfolie. Voeg de spinazie toe met beetjes totdat het is geslonken. Voeg wat peper, zout en verse tijm toe. Als het helemaal is geslonken doe je het in een vergiet en druk je het overtollige vocht eruit. Doe het terug in de pan en meng de helft van het ei erdoor en het paneermeel.

Haal de bladerdeeg uit de verpakking en leg ze uit op een plank. Na een minuut of tien zijn ze te buigen. Wacht niet te lang want dan gaan ze plakken. Leg bakpapier op een bakplaat en leg deze vol met bladerdeeg. Je kunt met een vinger de naden aandrukken, en prik her en der met een vorkje wat gaatjes erin. Leg in het midden de helft van het spinaziemengsel. Leg daarbovenop de helft van de plakken courgette. Leg daarboven op  de wortel en zoete aardappel en daarna de rest van het spinaziemengsel. Tot slot let je de overige courgettebladen erop en  vouw het bladerdeeg om de vulling. Als je veel vulling hebt en je het bladerdeeg niet kunt sluiten leg je bovenop nog wat plakjes.

Bestrijk de Wellington met de rest van het ei.

Bak de Wellington 35 minuten op 200° bruin in de oven.

Je kunt het serveren met een aparte salade, of lekkere Eigengemaakte tomaten-paprika saus.

De voordelen van dit recept

Dit recept is makkelijk te maken, niet te bewerkelijk, ligt niet zwaar op de maag, ziet er mooi uit, is gezond én je hebt nog plaats voor een toetje! Mijn motto is 80% gezond en 20% gezondigd. Met de feestdagen mag dat wel iets verschuiven dus wil je er een lekker glaasje wijn bij en wat lekkers bij de koffie dan zit je goed.

Het lijkt een beetje mosterd na de maaltijd aangezien de kerstdagen voorbij zijn. Maar ik moest het wel eerst uitproberen. En met oud en nieuw willen we ook graag iets lekkers op tafel zetten.

Dus veel plezier met het maken en smakelijk eten!