Tijd voor mezelf? Waarom?

Toen mijn oudste dochter ongeveer 6 jaar was wilde ze altijd graag bij mij in de buurt zijn. Omdat ik nog 2 dochters had van 4 jaar, een partner, een baan, een huis, een hond en vrienden moest ik mijn tijd altijd goed verdelen. Zelf stond ik zoals dat bij de meeste moeders is, op de laatste plaats. Omdat ik het leuk vond met de kinderen, partner of vrienden om te gaan was dat ook de tijd voor mezelf.

Mijn ding

Mijn grootste en meest favoriete bezigheid om te ontspannen is in bad liggen. Lekkere olie erin, kaarsje aan en onderuit liggen. Mijn dochtertje van 6 wilde op een avond ook bij mij in bad komen liggen. Op dat moment had ik echter even behoefte aan rust. Ze zei: “dan ga ik wel op mijn poef naast het bad zitten en een boekje lezen”. Mijn dochter is net zo’n kwebbel als ik dus dat werd geen rust. Ik heb haar toen uitgelegd dat ik haar heel lief vond, net zoals haar zussen en haar papa. Dat ik het heel leuk vond om met hun bezig te zijn maar dat ik mezelf ook heel lief vond en ook met mezelf wilde zijn. Dat begreep ze gelijk. Ze pakte haar boekje en liet mij alleen in de badkamer. Sinds die dag was het duidelijk. “Waar is mam? Die ligt in bad”. En vervolgens lieten ze mij met rust.

De moraal van dit verhaal

Pas jaren later besefte ik wat ik had gezegd. Ik vind mezelf ook lief, ik wil ook tijd met mezelf doorbrengen. Daarmee heb ik destijds de kinderen geleerd dat je het waard bent om tijd voor jezelf te nemen en dat ik als mama ook nog gewoon mezelf ben. Pas later heb ik dit ook bewust gedaan. Door me af en toe af te zonderen of een avond een film uit te kiezen en de tv en kamer op te eisen. Of gewoon de deur eens achter me dicht te trekken en een uur te gaan lopen. Want mama’s kunnen best af en toe een uurtje gemist worden. Sterker nog, het is goed voor de rest van het gezin als mama zich eens uit de voeten maakt en de rest de ruimte geeft.

Voor iedereen

Dit geldt natuurlijk voor iedereen. Of je papa of mama bent of niet, een baan hebt of niet, iedereen heeft rust en tijd voor zichzelf nodig. Daarom is het ook zo belangrijk om tijd te némen. Je rust uit, je ontspant en je leert jezelf beter kennen. Leuke dingen doen is niet altijd tijd voor jezelf. Een kop koffie drinken en dan bedenken wat je nog allemaal moet doen is ook geen tijd voor jezelf. Wel een kop koffie drinken met jouw muziek erbij of voor je uit kijken en niets doen.

Mijn dochters

Hoe drukker jouw leven is hoe belangrijker dat je dit regelmatig doet. Uiteindelijk is het niet alleen goed voor jezelf maar ook voor jouw omgeving want het levert jou energie op. Je hebt niet zo snel een kort lontje en kunt alles beter aan. En dat allemaal door af en toe een uurtje voor jezelf te nemen!

In mijn volgende blog geef ik jullie een “recept” om helemaal tot rust te komen. Een moment voor jezelf waarin je helemaal ontspannen en opgeladen wordt.

Wordt vervolgd…..