Kruiden, smaakmakers en heelmeesters!

In mijn keuken staan steeds meer kruiden. Enkele jaren geleden had ik maximaal 10 soorten kruiden in mijn kastje staan. Maar sinds ik me ben gaan verdiepen in gezond eten probeer ik steeds nieuwe kruiden uit. Het gevolg is dat het eten meer smaak heeft en dat ik iets gezonds toevoeg aan de maaltijden.

De bekendste kruiden zijn nootmuskaat, kruidnagel, kerrie, kaneel, paprika, Italiaanse kruidenmix, tijm en rozemarijn. Maar wat zit er eigenlijk in en waar is dat goed voor.

Een greep uit het boek van Juglen Zwaan “De Voedingswijzer”, een echte aanrader voor mensen die het leuk vinden te kijken wat er voor stofjes in voedingsmiddelen zit en waar het goed voor is.

Kaneel: Kaneel kan de bloedglucosespiegel verlagen, het LDL cholesterol laten dalen en het HDL cholesterol laten stijgen. Het kan nier- en zenuwschade beperken en dit in combinatie met de bloedsuikerspiegel verlaging maakt het interessant voor mensen met diabetes.

Tip: Als je ’s morgens een ontbijt met havermout en appel maakt, smaakt kaneel er erg lekker bij.

Kruidnagel: kruidnagel heeft een extreem sterke anti-oxidant werking. Kruidnagel is lekker in stoofpotjes en rode kool bijvoorbeeld.

Oregano: Dit kan werken tegen parasieten in de darmen, werkt antimicrobieel (dus tegen bacteriën en schimmels) en antiviraal (tegen virussen).

Elk kruid of specerij heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Het belangrijkste is ook hier weer afwisseling, uitproberen en niet overdrijven. Als je leest dat oregano antiviraal is wil dat niet zeggen dat je hier elke dag 500 gram van moet eten en dan geen virussen meer krijgt. Want ook elk kruid en specerij heeft negatieve stoffen om te voorkomen dat ze in de natuur worden uitgeroeid ofwel helemaal worden opgegeten.

Het blijft belangrijk: eet gemiddeld minimaal 250 gram groente op een dag, 2 stuks fruit, drink beweeg, ontspan en geniet en wissel af. En probeer eens iets uit.

Kooktip: ga in de winkel eens bij de kruiden kijken en neem er een uit die je nog nooit hebt geprobeerd. Zoek op waar je het bij kunt gebruiken en vind zo nieuwe recepten.

Zo las ik ooit een recept waar Ras el Hanout in werd gebruikt. Ik had er nog nooit van gehoord maar ben het gaan proberen. En vond het lekker! Ras el Hanout is een kruidenmengsel van oa kardemon, kaneel, kurkuma, kruidnagel, gember, foelie, nootmuskaat, zwarte peper en nog een paar. Veel vliegen in een klap kun je zeggen.

Voor mij maakt dit het koken en zoeken naar andere recepten veel leuker. Want eerlijk is eerlijk, na jaren koken begin ik me wel te vervelen met de bekende recepten. Dus om het leuker, lekkerder en gezonder te maken probeer ik af en toe eens iets uit. En als het niet lekker is, jammer maar door naar het volgende. Langzaamaan krijg je dan toch meer variatie.

Veel succes en plezier met koken!

Bron: De voedingswijzer van Juglen Zwaan