Rode bieten burgers

Rode bieten

Rode bieten hebben zoals alle soorten groenten diverse vitaminen en mineralen. Het meest interessante is de combinatie van vitamine C en ijzer. Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer beter wordt opgenomen.

Rode bieten hebben een kleurstof, betanine die niet in het lichaam wordt afgebroken, maar door de nieren wordt uitgescheiden. Dit kan een rode kleur geven aan de urine. Betanine is een kankerremmer. De pigmentstoffen zijn ontstekingsremmend. Verder kunnen rode bieten de bloeddruk verlagen doordat een stof de aderen verwijdt. Dit kan een betere doorbloeding geven naar de spieren en weefsels. Het is een geliefde groente bij sporters om deze reden.

Barbecue

Wil je minder vlees bij de barbecue? Dan is deze burger een mooie vervanger. De rode bietenburger is lekker op de barbecue maar ook bij de lunch of als tussendoortje. Dus heb je burgers over dan kun je deze de volgende dag eten of invriezen. Het is wel belangrijk om de barbecue met wat olijfolie in te strijken anders plakken de burgers vast.

Het recept

Ingrediënten:

300 tot 500 gram rode bieten rauw of gekookt
130 tot 150 gram havermoutmeel (gewone havermout malen in een koffiemolentje of keukenmachine)
peper en zout
1 ei
een klein uitje
een teentje knoflook
150 tot 200 gram geitenkaas of witte kaas

Bereiding:

Als je gekookte bieten hebt moet je deze heel goed laten uitlekken. Je hebt hier dan ook wat meer havermoutmeel bij nodig. Als je rauwe bieten hebt zul je wat minder nodig hebben.

Meng alles in een keukenmachine fijn. Je krijgt dan een beslag dat je zelf dikker of dunner kunt maken door wat meer of minder havermoutmeel toe te voegen. Je kunt ook meer of minder knoflook of ui toevoegen geheel naar eigen smaak. Let wel: als je gekookte bieten neemt en je dus meer meel moet toevoegen zijn de burgers machtiger en meer vullend.

Zet het mengsel 10 à 15 minuten in de koelkast.

Knip een stuk bakpapier in stukken.

Leg met een lepel een bal van het mengsel op een bord en druk het met de achterkant van de lepel een beetje plat. Hoe platter de burger, hoe sneller ze gaar zijn. Het is wat je zelf lekker vind. Een kleine dikke burger die langer moet bakken of een platte grotere die sneller gaar is. Voor de barbecue kun je ze beter niet te dik maken. Leg op elke burger een stuk papier anders plakken ze aan elkaar. Bewaar ze in de koelkast tot je ze wilt bakken maar minimaal nog 15 minuten. Als je dat niet doet kunnen ze uit elkaar vallen.

Het ziet er misschien vreemd uit maar ze zijn lekker en vullend.

Je kunt de bieten eten met wat Griekse yoghurt of met wat salade. Zelf vind ik rucola salade lekker omdat dit een pittige smaak geeft. De rode bieten burgers hebben een zachte smaak vandaar de combinatie.

Wil je nog meer gezonde vegetarische burgers kijk dan ook naar het recept voor groenteburgers  

Smakelijk eten!

Bronnen:
Juglen Zwaan: De Voedingswijzer