Waarom is het zo moeilijk om je leefstijl aan te passen?

Voedingsapps, leefstijlapps, yoga apps, fitnessapps, je kunt alles opzoeken en overal aan meedoen. Maar waarom is het dan toch zo moeilijk om gezond te leven? Zelfs als je door de arts bent gewaarschuwd dat diabetes, overgewicht of hoge bloeddruk op de loer ligt. Zelfs als je iedere ochtend eerst 5 minuten moet hoesten voor je dag begint is het toch lastig de sigaretten te laten liggen.

Wilskracht?

Herken je dit? Je wilt afvallen en iedere morgen neem je je voor die dag niets te snoepen. Tegen de avond is dat voornemen verdwenen en kan het je niets schelen. Je moet iets te eten hebben. De volgende morgen voel je je een mislukkeling, je bent teleurgesteld en neerslachtig. Waarom is het weer niet gelukt? Waarom kunnen andere dit wel en jij niet? Heb je dan geen wilskracht?

Natuurlijk heb je ook wilskracht nodig om iets door te zetten. Toch is het ook een bescherming van je lichaam om veranderingen tegen te gaan. Je brein is erop ingesteld om veranderingen tegen te gaan. Bij bekende situaties kun je sneller reageren en dus is dat veiliger. Je kunt instinctief reageren op gevaar. Dat betekent dus ook dat je brein protesteert als je wil veranderen.

Het bospad

Je kunt het vergelijken met een bospad. Het pad dat je al jaren loopt is uitgesleten. Je weet precies waar de kuilen zijn, waar de wortels uitsteken en waar je moet bukken voor laaghangende takken. Het is bekend en daardoor veilig ondanks de obstakels.

Je ziet ook steeds hetzelfde. Je weet waar de paaltjes staan of wat aan het einde van het pad te wachten staat.

In je brein is dit hetzelfde. Je kiest de bekende weg. En je brein wil dat zo houden want dat is veilig. En je brein wil dat je veilig bent en blijft, dus als je een ander pad kiest gaat het “protesteren” en wil dat je het bekende pad kiest.

De wildernis

Als je een nieuw pad wil kiezen (bijvoorbeeld een andere leefstijl) dan kom je op een weg die nog niet ingesleten is. Je kunt in kuilen vallen, over wortels struikelen en weet niet wat er op het einde van de weg is. Dat is onbekend.

En nu komt het!! Als je dit pad in hetzelfde tempo gaat lopen (of zelfs sneller) als het bekende pad dan ga je gegarandeerd op je snufferd. En omdat je een super slim brein hebt wil die dat tegenhouden.

Vertaald: als jij wil veranderen en je gaat er helemaal voor dan ben je na een korte periode klaar. Dan geef je het op en verval je in je oude gewoonten. Daar zorgt je brein voor. Ter bescherming.

Hoe dan?

Als je een nieuw pad volgt in die jungle of wildernis dan doe je dat voorzichtig dus…..stap voor stap. Je moet goed nadenken bij de stappen en opletten. De tweede keer dat je dit pad loopt moet je nog steeds rustig aan lopen en uitkijken voor kuilen of wortels. Maar hoe vaker je dezelfde weg loopt, hoe bekender die wordt en hoe meer het pad wordt uitgesleten totdat je dit automatisch loopt en het tempo sneller wordt. Jouw brein went hier ook aan en houd je niet tegen.

Wilskracht versus verstand?

Nee wilskracht én verstand. Als je verstandig bent doe je het rustig aan. Dus drink jij 5 keer per dag 2 koppen koffie dan ga je 1 keer per dag een kop koffie vervangen voor thee of water en pas na enkele dagen een tweede moment kiezen waarop je een kop koffie vervangt. De wilskracht is nodig als je soms toch echt die tweede kop koffie wilt. Maar als je dit in een rustig tempo doet dan heb je veel minder vaak die wilskracht nodig.

Leefstijl aanpassen

Wil jij je leefstijl aanpassen? Dan heb je het over voeding, beweging en ontspanning. Als je deze alle drie gelijk rigoureus aanpakt ga je gegarandeerd op je snufferd (herken je deze zin? Hetzelfde als hard lopen in het bos op een onbekend pad). Dus pak het klein aan. Eén aanpassing in de voeding, iets meer bewegen en dan even niets. Neem de tijd. Je hebt waarschijnlijk al jaren lang hetzelfde patroon en loopt al jarenlang dezelfde weg. Dat ga je niet in twee maanden veranderen.

Verwachtingen

Veel mensen hebben gelijk hele hoge verwachtingen van de resultaten en van zichzelf. En dan valt het tegen. Ben niet te streng voor jezelf. Het betekent vaak niet dat je geen wilskracht hebt als het niet lukt maar dat je toch te snel gaat. Geef dan niet op maar begin gewoon opnieuw maar dan kleiner of rustiger. Ga niet met een machete door de wildernis maar met gevoel. Luister naar je lichaam en je verstand dan kom je een heel eind.

Slapende honden

Maak geen slapende honden wakker ofwel laat je brein rustig wennen aan de veranderingen. Neem de tijd maar maak concrete plannen. Verwacht geen wonderen en ben realistisch. En schrijf op bij het begin waar je last van hebt en hoe je je voelt. Kijk elke maand of dit is veranderd. Ben je fitter? Slaap je beter of heb je minder klachten? Vaak vergeten mensen dat ze last hadden van kleine klachten (bijvoorbeeld bloedend tandvlees of een kort lontje). Pas als je dit terugleest denk je: “oh ja daar had ik last van.” En dat motiveert weer om door te gaan.

Als het toch niet lukt?

Lukt het je toch niet alleen? Schakel dan hulp in. Een coach helpt jou om te leren een ander pad te bewandelen. Met praktische tips over voeding en beweging en met mentale ondersteuning om anders met stress om te gaan. Zodat ook jij je weer lekker in je vel kunt voelen.
Zodat jij over dat mooie bospad kunt huppelen en kunt genieten van alles om je heen!

Geef niet op maar begin opnieuw en pak het anders aan. Want morgen is de eerste dag van de rest van je leven. Maak er wat van!