Pizza! Lekker!

Wat maakt dat mensen graag pizza eten? Het is snel klaar (effe bestellen of uit de diepvries in de oven), er zit bergen kaas op, of er zitten kilo’s zout in en dus willen jouw smaakpupillen meer meer meer!

Maar nu willen we gezond eten én lekker. Daar hoort dan ook de pizza bij. En van deze gaan jouw smaakpupillen jubelen en je maag tevreden achterover leunen want het verteert prima. Ook hier weer een recept wat je zelf mag en kunt aanpassen naar eigen smaak. Wat het lekker maakt is de Eigengemaakte tomaten-paprika saus

Ingrediënten pizzabodem:

  • 2 courgettes
  • 4 eieren
  • 100 à 200 gram meel (bij glutenintolerantie vervang je dit door amandel- of boekweitmeel)
  • 1 theelepel kurkuma
  • ½ theelepeltje zout

Hoeveel tijd ben je kwijt?

Een pizza bestellen en erop wachten duurt ongeveer net zo lang. Maar hier heb je voor 2 dagen iets gemaakt. Met de saus kun je zelfs langer doen. Deze kun je 3 à 4 dagen in een gesloten pot in de koelkast bewaren of in de diepvries doen. Het enige wat meer tijd kost is de keuken opruimen. Maar je krijgt er wel een lekkere gezonde maaltijd voor terug!

Bereiding

Bereiding:

Rasp 2 courgettes grof. Meng dit met de rest van de ingrediënten. Zelf had ik 2 grote courgettes genomen met als gevolg dat ik wat meer meel moest toevoegen. Je voegt zoveel meel toe totdat het beslag niet te nat is. Ofwel; uitproberen!

Je kunt er ook nog kruiden aan toevoegen zoals bieslook of basilicum.

Verdeel het deeg over 2 platen en druk het met een lepel in de juiste vorm. Zelf heb ik er 1 pizza van gemaakt en de rest in olijfolie als koekjes gebakken. Deze kun je de dag erna óf als snack eten met tomaten saus en avocado, geitenkaas, olijven óf als lunch.

De pizza bak je in een voorverwarmde oven op 200° 15 minuten.

Na 15 minuten haal je de pizza eruit en smeer je de tomatensaus erover. De topping die ik heb gebruikt is tonijn en feta gebrokkeld. Daarover heb ik oregano gestrooid. Je kunt er ook olijven of spinazie opdoen. Gebruik je fantasie! Pizza was vroeger een rest maaltijd ofwel men maakte deeg en deed daar de restjes op om verspilling te voorkomen.

Bak de pizza dan nog 10 minuten. Deze pizza wordt niet hard of knapperig. Je kunt hem wel wat langer bakken. Ook hier is het weer een kwestie van smaak en uitproberen.

Waar is het goed voor?

Courgettes hebben weinig calorieën maar veel vezels dus goed voor de darmen. Als je amandelmeel of boekweitmeel gebruikt hebben je darmen helemaal feest. De eieren zorgen voor de eiwitten  en jodium (goed voor de schildklier) en in mijn pizza omega 3 in de tonijn. Kurkuma heeft veel goede eigenschappen. Het kan werken tegen alzheimer, diabetes type 2, aderverkalking en ontstekingen.

De courgette koekjes kun je koud eten en met tomatensaus besmeren. De zelfgemaakte tomatensaus is rijk van smaak dus als je daar een beetje feta opdoet is het al voldoende. Maar je kunt dit natuurlijk ook variëren. Het is wel zonde als je hier kant en klare tomatenketchup op doet want die zit vol suiker.

lekker kokkerellen!

Je bent snel klaar en hebt voor de avond en de lunch een gezonde maaltijd. De saus die je over hebt kun je invriezen dus ook dat maak je voor een aantal keren.

Dus?

Wil jij fastfood voor 2 dagen wat lekker en gezond is? Neem dan even de moeite en maak je eigen pizza. Jouw lijf is er dankbaar voor!

Smakelijk eten!

Bronnen: Juglen Zwaan – De Voedingswijzer
Pioppi – hét kookboek