Maagklachten

We kennen allemaal wel de reclames waar je iemand aan een volle tafel inclusief wijnglas over zijn maag ziet wrijven. De oplossing is een maagpilletje en hoppa je kunt weer lekker verder eten. Persoonlijk vind ik dat dit verboden moet worden.  Waar zijn we toch mee bezig? Ons lichaam geeft ons signalen. Bijvoorbeeld dat we er iets in stoppen wat niet helemaal goed verteerd kan worden. Of wellicht iets teveel van het goede? Of misschien ben je onbewust bezorgt om iets, heb je stress of ervaar je teveel druk. Oeps, dat is natuurlijk wel een dingetje want dat betekent dat we zelf de oorzaak zijn of zelf iets kunnen doen. Soms is dat inderdaad zo. Wanneer wel en wanneer is het verstandig een dokter te raadplegen.

Hieronder enkele voorbeelden van maagklachten en de oorzaken. Wat te doen en wat te laten.

Brandend maagzuur

Dit is een heel vervelende klacht die vaak voor komt. De maag is goed bestand tegen zuur. Dit zuur is nodig om voedsel te verteren. De zuren doden slechte bacteriën. Daarmee kun je maagdarminfecties voorkomen. Brandend maagzuur betekent niet dat je teveel maagzuur hebt maar kan diverse andere oorzaken hebben. Als we voedsel niet goed kunnen verteren maakt het lichaam ter compensatie meer maagzuur aan. Het is wel vervelend als maagzuur in de slokdarm komt want die heeft niet dezelfde bekleding als de maag en kan daardoor beschadigd worden.

Een andere oorzaak kan een middenrifbreuk zijn. De opening in het middenrif waar de slokdarm doorheen loopt is dan verwijd. Een klein deel van de maag kan erdoorheen glippen naar de borstholte. De sluitspier tussen de slokdarm en maag gaat dan lastiger dicht waardoor maagsappen makkelijk de slokdarm instromen.

Wat ook een oorzaak kan zijn is overgewicht of zwangerschap. In beide gevallen drukt de buik de maaginhoud omhoog.

Overige oorzaken:

Helicobactor Pylori

  • Stress
  • Vochttekort
  • Roken
  • Medicijnen
  • Gastristis (maagontsteking)
  • Helicobacter Pylori-infectie

Wel doen:

Als je last hebt van brandend maagzuur dan is het handig om op te letten wat je hebt gegeten van te voren. Koffie, alcohol, chocolade en roken kunnen hier onder andere een trigger zijn. Kijk verder of je stress hebt. Denk niet gelijk “nee dat heb ik niet” want vaak zijn we ons niet bewust hiervan. Juist dan is het gevaarlijk dat de stress lichamelijke klachten gaat veroorzaken.

Er zijn ook verschillende supplementen die je kunnen helpen bij brandend maagzuur. Schakel hiervoor iemand in die er verstand van heeft of vraag erna bij een supplementen winkel.

Niet doen:

Gewoon maar iets slikken en doorgaan met wat je deed. Dan blijf je dus ook krijgen wat je kreeg en kun je de rest van je leven blijven slikken. Met alle gevolgen van dien. Gaat het niet over raadpleeg dan de huisarts. En pas je leefstijl aan want de oorzaak aanpakken levert uiteindelijk pas verbetering op voor de lange duur.

Gastritis

Gastritis is een maagontsteking. Je kunt een acute maagontsteking of een chronische maagontsteking hebben. De oorzaken van een maagontsteking zijn vaak:

  • Alcoholvergiftiging
  • Gebruik van veel aspirine en ontstekingsremmers
  • Helicobacter pylori-infectie
  • Een virus
  • Stress
  • Terugloop van gal in de maag.

Wel doen:

Al deze zaken irriteren je maagslijmvlies waardoor het kan ontsteken. Ook hier is gezonde goede voeding een goed begin evenals stress beperking. En ook hier is het verstandig om een deskundige op gebied van supplementen in te schakelen om de klachten aan te pakken.

Niet doen:

Negeren of zomaar pillen slikken. Als je geen actie onderneemt kun je chronische maagontsteking krijgen. En je wil toch als de terrasjes open gaan een ijsje of glaasje van het een of ander kunnen nemen! Ook hier weer; worden de klachten te erg raadpleeg dan je arts.

Maagzweer

Bij een maagzweer heb je een klein wondje in het maagslijmvlies. Ook hier weer is de oorzaak de Helicobacter pylori bacterie of het gebruik van ontstekingsremmers.

Bij een maagontsteking neemt de pijn vaak toe als je eet. Bij een maagzweer is het vaak omgekeerd en neemt de pijn af als je eet en verergert die ’s nachts.

Conclusie

Heb jij last van je maag, ga dan voor jezelf na wat je zoal eet en vraag je af hoe het met je mentale gesteldheid is. Heb je veel stress, ben je je bewust van de stress of duw je die weg. Heb je op bepaalde momenten last van je maag of is het te pas en te onpas. Hou een dagboekje bij met wat je eet en pas je voeding aan. Vraag een deskundige om advies en slik niet op eigen houtje allerlei medicijnen.

Heb je ernstige klachten wacht dan niet te lang en schakel de huisarts in. Bijvoorbeeld als je hevige pijn in de maagstreek hebt en deze uitstraalt naar de rug, als je veel moet braken, zwarte plakkerige stoelgang hebt of het gevoel hebt dat je je eten niet goed kunt doorslikken.

Voorkomen is beter dan genezen dus pas je leefstijl aan met voeding, beweging en ontspanning en voorkom klachten. Een lichaam is een prachtig bouwwerk met zelf herstellende kwaliteiten maar ook een lichaam kent zo zijn grenzen. We kunnen niet ongestraft de signalen blijven negeren. Ben er dus zuinig op.

Bronnen:

De Hormoonfactor

Gezondheidswetenschap.be