Speciaal voor mannen: Goulashsoep

Zondagmiddag voetbal of formule 1 op tv? Zet dan ’s morgens de pan met vlees op het vuur en je hebt na de wedstrijd een heerlijke maaltijdsoep. Ga je zelf lekker sporten zorg dan dat je deze soep in de diepvries hebt zodat je die er ’s morgens uit kunt halen. Dan hoef je als je thuiskomt alleen een pannetje te pakken en het op te warmen!

Wil je een lekkere gevulde soep met vlees dan kun je een grote pan goulashsoep maken en deze invriezen in porties. Geen tijd om te koken? Haal dan soep uit de diepvries. Je weet wat erin zit, het is lekker en gezond.

Waar is het goed voor:

Vlees:
Vlees is een bron voor vitamine B12. B12 uit vlees wordt beter opgenomen in het lichaam dan plantaardige vitamine B12. Vlees bevat ook ijzer. Ook de mineralen in vlees kunnen beter worden opgenomen dan plantaardige mineralen. Ben je vegetarisch dan moet je daar rekening mee houden. In dit recept gebruiken we rundvlees. Voor de gezondheid en het milieu is het goed om niet elke dag vlees te eten. Wissel af met vis of vegetarische recepten.

Rode paprika:
Vol met vitamine C  en antioxidanten. Goed voor je immuunsysteem.

Kruidnagel:
Dit is een extreem sterke antioxidant en antiviraal en antimicrobieel (beschermt tegen bacteriën en virussen).

Tomatenpuree:
Verhitte tomaten hebben werkzaam lycopeen. Dit is goed voor hart- en vaatziekten en prostaatklachten.

En dan nu het recept (wij maken altijd een hele grote pan en vriezen wat over is in. Je kunt dus ook de helft maken):

Ingrediënten:

  • 700 à 800 gram rundersoepvlees/poulet
  • 5 grote uien
  • 2 rode paprika’s
  • 2 eetlepels bastaardsuiker (de enige zonde in dit recept)
  • Knoflook 1 à 2 teentjes of meer naar eigen smaak
  • 1 laurierblad
  • Peper, zout, tijm, 2 kruidnagels, 1 zakje milde paprikapoeder
  • blikje tomatenpuree (140 gr)
  • 4 bouillonblokken (runderbouillon)
  • Ketjap, mosterd en sambal naar eigen smaak

Het vlees met peper, zout en het zakje paprikapoeder aanbraden. Het beste is in roomboter of olijfolie maar dat is wat je zelf lekker vind. De uien, rode paprika en knoflook erbij doen. Als het aangebraden is onder water zetten. Voeg dan 1 laurierblad, de bastaardsuiker, peper, zout, tijm, kruidnagels, blikje tomatenpuree, de bouillonblokken en een scheut azijn toe.

Laat het geheel 3 uur stoven totdat het vlees goed gaar is. Voeg dan een afgestreken eetlepel mosterd, 4 kleine eetlepels ketjap (eventueel glutenvrij) en wat sambal toe.

Ik heb geprobeerd de goede maten aan te geven maar dit is voor iedereen persoonlijk. Wij doen er niet zoveel sambal in en 2 eierlepeltjes zout. Misschien vind jij minder zout en wat meer sambal of mosterd lekker. Proef en pas het aan aan jouw smaak.

Je kunt dit met brood eten of zonder, met gluten of zonder. Het is allemaal je eigen keuze maar een ding staat vast. Deze soep is lekkerder dan uit blik en zeker gezonder. En ook heel wat beter dan het bestellen van fastfood!

Smakelijk eten!

Bronnen: mijn eigen kookboek