De prostaat

Wat is het eigenlijk

De prostaat is een klein orgaan ter grootte van een walnoot dat zaadvloeistof produceert. Zaadvloeistof is een voedingsstof voor de zaadcellen. Sperma is de benaming voor zaadcellen in prostaatvocht en zorgt ervoor dat de zaadcellen overleven in en buiten de prostaat. De prostaat zit onder de blaas en ligt om de plasbuis.

          Prostaatvergroting

Een prostaat kan blijven groeien onder invloed van hormonen. Als de prostaat te groot wordt kan hij de plasbuis afsluiten waardoor het lastig wordt om normaal te plassen. Vooral op latere leeftijd hebben mannen hier last van. Hoewel dit verder geen kwaad kan is het een heel vervelende kwaal.

Het is nog niet precies bekend waarom de prostaat gaat groeien. Wel is gebleken dat oestrogeen en DHT een grote invloed hebben op de groei van de prostaat. DHT is een hormoon dat gemaakt wordt van testosteron en zorgt voor mannelijkheid. Bij het ouder worden neemt testosteron af en komt er meer DHT voor in de plaats. Ook wordt oestrogeen ten opzicht van testosteron hoger als die laatste afneemt. In vetcellen wordt testosteron door het enzym aromatase omgezet in oestrogeen. Mensen met overgewicht krijgen daardoor een oestrogeendominantie ofwel de verhoudingen testosteron/oestrogeen is niet goed.

Ondanks dat de prostaat een mannelijk orgaan is, zit het vol met receptoren voor oestrogeen. Een van die receptoren is de alfareceptor. Estron is een vorm van oestrogeen wat zich makkelijk aan deze alfareceptor hecht. Bij de omzetting in vetcellen van testosteron in oestrogeen wordt juist estron gemaakt.
Ook xeno-oestrogenen hechten zich makkelijk aan de alfareceptor. Xeno-oetrogenen krijgen we binnen door plastic en ander chemisch spul.
Als er dus veel oestrogeen estron zich aan de receptoren in de prostaat hechten kan deze daardoor gaan groeien.

Goed nieuws

Er zijn ook vormen van oestrogeen dat beschermend werkt. Deze vindt je vooral in de fyto-oetrogenen ofwel plantaardige stoffen. Een voorbeeld hiervan zijn lignanen die in lijnzaad voorkomen en lycopeen dat in tomaten zit. Als lycopeen verhit wordt kan het beter worden opgenomen. Tomaten beschermen ook tegen hart- en vaatziekten.

Voorkomen en afremmen

Je kunt het niet altijd voorkomen. Maar je kunt jezelf wel de beste kansen geven. Om het te voorkomen, de groei af te zwakken of in de hand te houden kun je ten eerste zorgen dat je op gewicht blijft. Hoe meer vetcellen je hebt, hoe meer omzetting van testosteron in oestrogeen er plaats vind. Overgewicht kan ook zorgen voor een zwakker immuunsysteem en veel laaggradige ontstekingen. Dit heeft allemaal geen goede invloed op de prostaat.

Prostaatkanker en andere prostaatproblemen

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker onder mannen maar toch sterft “slechts” 5% van de mannen hieraan. Dit komt doordat het meestal een langzaam groeiende tumor betreft.

Heb je klachten met plassen, bloed bij de urine, of een combinatie van klachten zoals plasproblemen en koorts ga dan altijd naar de huisarts. Deze kan onderzoeken of het een vergroting betreft, een ontsteking, kanker of iets anders. Leefstijl is complementair dat wil zeggen dat je je lichaam meer ruimte en energie geeft om te ziektes te voorkomen, soms te genezen of af te remmen. De arts kan beoordelen of je met medicijnen geholpen kunt worden of doorverwezen moet worden naar een uroloog.

Met de kop in het zand steken gaan de klachten in ieder geval zeker niet weg!

Leefstijl

Regelmatig sporten zorgt voor een goede conditie en een sterk immuunsysteem. Meer spieropbouw en minder vetcellen. In combinatie met gezonde onbewerkte voeding en geen chronische stress kan het lichaam de hormonen in balans houden. Gezond leven is natuurlijk geen garantie voor de toekomst en ook niet voor een leven zonder prostaatklachten of welke klachten dan ook. Maar wel is duidelijk dat hoe minder rommel er in je lichaam komt, hoe minder energie naar de afvalverwerking moet. En die energie is dan beschikbaar om herstelwerkzaamheden te doen en je lijf gezond te houden. Stress is helemaal geen probleem en goed om je lichaam af en toe wakker te schudden. Chronische stress ofwel constant in de startblokken staan slurpt energie. Helaas heb je dit soms niet eens meer in de gaten. Ook dit heeft een slechte invloed op je hormoonstelsel en je algehele gezondheid.

Bonus

Een bonus van een gezonde leefstijl is dat je gelukkiger bent en minder klachten hebt. Er zijn nogal wat stofjes die samenwerken in de darmen en de hersenen. Dus ook die hebben profijt van een goede voeding en regelmatige beweging.

Investeer in je gezondheid en je conditie. Met een beetje geluk kun jij dan ook op latere leeftijd een mooie straal plassen!

Bronnen: De Hormoonfactor- Ralph Moorman
De Testo Factor- Ralph Moorman en Pim Christiaans
De Voedingswijzer- Juglen Zwaan