Menstruatie problemen; lichamelijk en psychisch een grote belasting

Sommige vrouwen hebben een onregelmatige cyclus. Er kunnen maanden tussen de menstruatie zitten of ze hebben helemaal geen menstruatie. Er zijn ook vrouwen die wel menstrueren maar die veel klachten ondervinden tijdens, voor of na de menstruatie.

Deze klachten kunnen heftige krampen zijn, eetbuien, depressieve gevoelens, PMS of migraine. En dan zijn er vrouwen die graag zwanger willen worden en tegen problemen aanlopen.

Vrouwen krijgen best wel wat voor de kiezen. Menstruatie, zwangerschappen, bevallingen en overgang. Het kan allemaal soepel verlopen maar veel vrouwen ondervinden nogal wat klachten tijdens één of meerdere van deze fasen in hun leven.

Mogelijke oorzaken

Als je onregelmatig menstrueert of zelfs helemaal niet meer dan kan dit te maken hebben met overgewicht of insuline resistentie. De hormonen insuline en cortisol kunnen hier de oorzaak van zijn.

Vrouwen die heftig menstrueren kunnen een teveel aan oestrogeen hebben. Dat zorgt voor een dikkere baarmoederwand die tijdens de menstruatie wordt uitgescheiden. De verhouding oestrogeen en progesteron is belangrijk om alles goed te laten verlopen. Veel stress zorgt ervoor dat progesteron wordt omgezet in cortisol en dat vergroot de kans op het vroegtijdig afbreken van een zwangerschap en afstoting van de vrucht. Ook PMS kan een gevolg zijn van een teveel aan oestrogeen.

PCOS is een probleem bij de eisprong. Dit zorgt voor een onregelmatige menstruatie of het uitblijven van een menstruatie. Vooral voor vrouwen die zwanger willen worden is dit een groot probleem. Maar ook als je niet zwanger wilt worden is het belangrijk de oorzaak aan te pakken. Is dit namelijk insulineresistentie dan kan dat later diabetes type 2 tot gevolg hebben.

Is dit normaal? Hoort het erbij?

Lange tijd werd er maar aangenomen dat het erbij hoorde. Vrouwen moesten niet zeuren. Buikpijn, krampen, depressies, eetbuien, aankomen, opvliegers enz. hoorden er gewoon bij. Maar allemaal die symptomen zijn signalen van het lichaam dat er ergens iets niet goed in balans is. Gelukkig wordt er tegenwoordig serieus omgegaan met de klachten. Toch ligt de nadruk nog steeds op symptoombestrijding en wordt de oorzaak niet uitgezocht en aangepakt.

Veel klachten kunnen verminderen of worden verholpen met een goede gerichte aanpak. Bij insulineresistentie kun je snelle koolhydraten beter vermijden en 3 maal per dag eten. Bij een trage schildklier is het belangrijk dat je voldoende eet, en dan bedoel ik natuurlijk gezonde maaltijden die voedzaam zijn. Geen crash diëten. Wil je zwanger worden of ben je zwanger vermijd dan zoveel mogelijk stress.  Belangrijk is de kwaliteit van het eten en niet zozeer de kwantiteit. Veel mensen eten te weinig of eten veel met weinig voedingswaarde.

Het advies is dat je eerst achterhaalt wat de oorzaak is en daar naar gaat handelen. Op de lange termijn geeft dit veel voordelen. De klachten worden minder of verdwijnen en je ziet dat de algehele gezondheid en weerstand beter wordt.

Mentale impact

Menstruatie, zwangerschap en bevallingen zouden een zegen moeten zijn en geen vloek. En dan heb ik het alleen nog maar gehad over de lichamelijke ongemakken. Mentaal is het ook zwaar als je iedere maand klachten hebt, soms zelfs zo erg dat je niet kunt werken. Of de opmerking krijgt “die zal wel weer ongesteld zijn”. Als je zwanger wilt worden en dat niet direct lukt. Mentaal wordt dit steeds zwaarder hoe langer het duurt. In het begin is er nog begrip voor de situatie maar langzaamaan weet iedereen “het” wel. Ook in dat geval hoef je niet de tanden op elkaar te zetten en stoer door te gaan. Want dat levert stress op wat weer een invloed heeft op het lichaam.

Blijf niet zitten met klachten en vragen. Het is niet nodig en niet gezond om je tanden op elkaar te bijten en je periodiek slecht te voelen. Vanzelf wordt het niet beter, soms zelfs erger. Iedere maand ongesteld worden moet geen belemmering zijn. Iedere maand pijnstillers nemen is geen normale gezonde situatie en een belasting voor je lever. De gemiddelde leeftijd dat een vrouw in de overgang komt is 50 jaar. Het is geen kwestie van volhouden tot het zover is want ook tijdens de overgang zul je meer klachten ondervinden als je hormonaal niet in evenwicht blijft.

Dus heb jij klachten, lichamelijk of mentaal, hou je dan niet sterk voor je omgeving, maar doe er iets aan voor jezelf!