Verantwoordelijkheid en perfectionisme

een gevaarlijke combinatie

Verantwoordelijkheid

De betekenis van verantwoordelijkheid wordt als volgt omschreven:

“Het dragen van verantwoordelijkheid is het instaan voor het eigen handelen. Verantwoordelijkheidsgevoel is het bewustzijn dat jij je plicht naar behoren moet uitvoeren”.

Hier komt hij nog een keer:

“Het dragen van verantwoordelijkheid is het instaan voor het eigen handelen. Verantwoordelijkheidsgevoel is het bewustzijn dat jij je plicht naar behoren moet uitvoeren”.

En toch hebben veel mensen de neiging zich verantwoordelijk te voelen voor andermans handelen en andermans plicht.

Perfectionisme

Bij perfectionisme staat:

“Perfectionisme is een obsessief verlangen om handelingen perfect uit te voeren.  Soms is perfectionisme een positieve eigenschap omdat het de prestaties van iemand kan verhogen”.

Oeps, het woord “obsessief” is heel vervelend. Dan ben je niet perfect als je obsessief bezig bent. De combinatie betekent dat je niet alleen jouw eigen taak perfect wilt uitvoeren maar ook die van een ander.

Egoïsme

Egoïsme is:

“alleen denken aan het eigenbelang”.

Zo, en nu komt het dan.

Voor alle mensen die het altijd maar goed willen doen voor een ander, de verantwoordelijkheid op zich nemen voor iedereen en het ook nog een heel goed willen doen ofwel altijd nog beter: dat is behoorlijk egoïstisch”.

Waarom? Omdat je dit doet om verschillende redenen’

  • De klus is sneller gedaan
  • Het gaat op jouw manier
  • Je hebt controle (of de illusie van controle)
  • Het kost tijd en energie om een ander iets te leren

Waarom is het egoïstisch

  • Je geeft een ander niet de ruimte het zelf te doen
  • De ander ontneem je het voldaan gevoel van een geklaarde klus
  • De ander leert er niets van
  • De ander voelt zich niet serieus genomen of capabel om iets te doen ofwel je bevordert niet zijn eigenwaarde

Maar je wilde juist alles zo goed doen?

Precies, dat is toch meestal de intentie van mensen die alles voor een ander doen. Als je echt iets wilt betekenen voor een ander dan investeer je in die persoon, je leert hem wat en hoe hij het zelf kan doen. Dit geeft die ander een voldaan gevoel, maar jou ook. Je ziet dat een ander zich na verloop van tijd beter voelt, meer kan en jij krijgt daardoor weer meer tijd en ruimte.

Dus even voor de goede orde op een rijtje; wat levert het op als je niet alles voor een ander doet dus de verantwoordelijkheid bij de ander laat en alleen je eigen verantwoordelijkheid neemt:

  • Voldoening voor de ander
  • Voldoening voor jezelf na verloop van tijd
  • Meer rust en ruimte voor jezelf
  • Groei van de ander en van jezelf
  • Betere samenwerking en communicatie
  • Gevoel van verbondenheid

Dus….

Dit betekent natuurlijk niet dat je vanaf morgen even de zaken anders gaat aanpakken. Als je gewend bent altijd alles voor anderen te doen dan verander je dat niet zomaar. Bewustwording is de eerste stap zoals altijd, herkenning de tweede. Kijk voor jezelf of je hier langzaam aan iets aan kunt veranderen. Praat erover met andere, thuis of op het werk en deel je bevindingen. Ga niet van vandaag op morgen ineens alles anders doen. Dit werkt niet voor jezelf en ook niet voor jouw collega’s en gezinsleden.

Het is een investering in de ander maar zeer zeker ook in jezelf. Veel mensen met een burn-out zijn hierin terecht gekomen omdat ze alle ballen van zichzelf en de omgeving in de lucht proberen te houden. En dat gaat op de lange duur niet goed.

Een burn-out krijgen gaat langzaam aan en onbewust.

Veranderen is een keuze!