Het buikje en borsten bij mannen

Het buikje/de buik

Veel mannen hebben als ze jong zijn een wasbord en ontwikkelen door de jaren heen een wastrommel. Een fenomeen wat letterlijk en figuurlijk groeit. De mannenbuik.

De laatste jaren is hier meer aandacht voor. Ook omdat mannen steeds jonger een buikje ontwikkelen. Wat is de oorzaak dat het vet zich juist hier verzamelt, wat zijn  de gevolgen en vooral wat kun je er aan doen.

Oorzaak

Erfelijk: Ook bij mannen is het genetisch bepaald waar vetcellen zich het liefst opslaan. Daarom is het niet iedereen gegeven om een sixpack te krijgen zelfs met hard trainen. De ene heeft er “aanleg” voor en de ander niet of minder.

Hormonen: Hormonen bepalen ook waar vet wordt opgeslagen. Testosteron en groeihormonen zorgen voor spiergroei en voorkomen opslag van vet op de buik. Als deze hormonen laag zijn kan dit voor vetophoping zorgen. Bij het ouder worden nemen deze hormonen af maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat deze hormonen afnemen.  (zie mijn  blog over testosteron)
Het stresshormoon cortisol breekt spieren af. Als dit hormoon de overhand krijgt worden spieren afgebroken en vet opgeslagen op de buik.

Darmklachten: Veel mensen hebben (vooral ’s avonds) last van een opgezette buik. De darmen zijn een heel verhaal apart en te complex om hier verder op in te gaan. Wel is het zo dat als de bacteriën in je darmen niet optimaal zijn, het voedsel niet goed verteerd kan worden. Daardoor krijg je gassen in je buik wat een opgeblazen en gespannen gevoel geeft. Er zijn verschillende oorzaken. Heb je hier last van ga dan aan de slag met je voeding met hulp van een darmtherapeut, een diëtiste of een vitaliteitscoach.

Gevaar!

Heeft jouw buik een omvang van meer dan 102 centimeter (ongeacht lengte of leeftijd) dan heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Vet gaat namelijk rond de organen zitten en scheidt daar stoffen af die ontstekingen veroorzaken. Een laag testosteron zorgt ervoor dat vet zich verzamelt op de buik maar in vet wordt testosteron ook omgezet in oestrogeen. Dus het gaat van kwaad tot erger.

Wat kun je zelf doen

Slaap: Zorg dat je goed slaapt. Tijdens de slaap wordt groeihormoon en testosteron gemaakt. Vooral de eerste 3 à 4 uur wordt dit veel aangemaakt. Deze hormonen zorgen onder andere voor herstel en groei van bijvoorbeeld de spiermassa.

Eet gezond: als jouw darmen gezond zijn volgt de rest een stuk makkelijker. Buiten het feit dat het lichaam dan alle voedingstoffen binnenkrijgt en geen energie hoeft te verspillen aan afvalverwerking worden in de darmen verschillende hormonen gerecycled. Veel stofjes in de darmen hebben invloed op het brein en andersom. Als je gezonde darmen hebt en je hormoonhuishouding in balans is wordt het ook makkelijker om af te vallen en te sporten. Als je niet lekker in je vel zit heb je stress en behoefte aan zoet en zout. Een wisselwerking dus die je alleen kunt doorbreken door ergens te beginnen. Voeding en beweging zijn hierbij net zo belangrijk als chronische stress.

Ontspan: Bij ontspannen bedoel ik niet op de bank hangen met de afstandsbediening in de hand. Beweeg, sport, ga met vrienden leuke dingen doen. Maak je hoofd leeg want ontspannen is niet puur een lichamelijke kwestie. Het is ook geen probleem om af en toe stress te ervaren. Maar als je constant gespannen bent, je zorgen maakt of op scherp staat is dat niet goed voor je lichaam. Het hormoon cortisol wordt dan constant aangemaakt en dat heeft op de lange duur schadelijke gevolgen.

Sport: Vind je sporten niet leuk? Vraag je dan af hoe dat komt. Misschien ben je snel buiten adem of niet goed in bepaalde sporten. Of zit jouw buik je in de weg? Des te meer reden om te beginnen. Als je voeding en sport combineert zul je snel resultaten zien. Zoek vrienden of familie om mee te beginnen. Je kunt starten met lopen, fietsen of zwemmen en dat opbouwen naar intensievere sporten. Wil je dit serieus aanpakken en heb je iemand nodig die je motiveert en begeleid. Ga dan eens praten met een personal trainer. Je investeert in je lichaam en als kadootje krijg je er een goed gevoel bij want door sporten boost je verschillende stoffen in je lichaam waar je blij van wordt. Meer spieren, minder vet, meer conditie, meer voldoening en een gezondere toekomst.

Borstvorming

Mannen hebben net als vrouwen vetweefsel en klieren achter de tepels. Bij mannen kan dit tijdens de pubertijd wat meer ontwikkelen door hormoonschommelingen maar dit is meestal maar van korte duur. Als mannen ouder worden (rond de 50 jaar) komt borstvorming steeds vaker voor. Dit kan door toename van het klierweefsel of vetweefsel.

Borstvorming bij mannen ontstaat door een verkeerde verhouding tussen de hormonen testosteron en oestrogeen. Bij teveel oestrogeen (een vrouwenhormoon) kun je last krijgen van borstvorming.  Deze disbalans in de hormonen kan verschillende oorzaken hebben zoals veroudering, overgewicht, een lage testosteronspiegel, medicijnen en medische oorzaken.

Buiten het feit dat de meeste mannen dit niet mooi vinden (de meeste vrouwen ook niet!) is het ook niet goed voor je gezondheid. Het zorgt namelijk voor een verhoogde kans op borstkanker. Ik heb het nog steeds over de mannen. Hoewel het niet vaak voorkomt kunnen mannen ook borstkanker krijgen.

En nu?

Zorg dat je testosteron stijgt en oestrogeen daalt en val af als je overgewicht hebt. In mijn blog over testosteron lees je hoe je hier iets aan kunt doen. Afvallen doe je door goede voeding (niet teveel maar ook niet te weinig), sporten en bewegen en chronische stress aanpakken. Lukt je dit niet alleen zoek dan hulp. Ga niet diëten want dit heeft geen nut. Je valt af en komt later weer aan met extra kilo’s. Een andere gezonde leefstijl hou je vol en geeft ook resultaat; een gezond gewicht, meer energie, een goede balans in je hormoonhuishouding en mentale gezondheid.

Smoesjes

Mensen hebben de neiging excuses en smoesjes te verzinnen als het om hun gewicht of gezondheid gaat. “Ik heb er geen last van”, “ik zit er niet mee”, “ik eet en drink liever lekker en leef korter dan nu niks mogen en oud worden”.

Vrij vertaald betekent dat meestal “ik weet niet hoe ik het moet aanpakken”, “ik krijg het niet voor elkaar”, “het lukt me niet alleen”, “ik ben bang om niet oud te worden”.

De enige die je voor de gek houdt ben jezelf. Bewust of onbewust. Dit is niet perse een mannending, dit doen we allemaal. Wil je wel je gewicht en gezondheid aanpakken en weet je niet hoe? Vraag dan mensen die je kunnen helpen. Professionele begeleiders of vrienden en familie. Je faalt alleen als je niets doet. Maar ook dat is en blijft jouw keuze!

Persoonlijke begeleiding

Morgen is de eerste dag van de rest van je leven. En iedere dag kun je beginnen met een nieuwe leefstijl!

Persoonlijke sport- en coachbegeleiding: Cherien Parinussa/Situation Awareness
email: cherienparinussa@gmail.com    Instagram:Pari1979

Diëtist Maud Bernards/Foodfix
email: info@foodfixdietist.nl     Instagram: Foodfixdietist

Hormoon- en Mental coaching, voeding en leefstijl: Caroline Leinzinger
email: caroline@onderonsjevenlo.nl  Instagram: Onderonsjehormooncoach

Bronnen: De Hormoonfactor- Ralph Moorman
               De Testo Factor- Ralph Moorman en Pim Christiaans